Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do registra zahraničných agentov zapísali Navaľného spolupracovníkov

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok informovalo, že do registra tzv. zahraničných agentov boli pridané ďalšie osoby a organizácie. Je medzi nimi aj Marija Pevčich, nová šéfka nadácie Fond boja proti korupcii (FBK), ktorú v minulosti založil väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj. Informovala o tom v piatok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Medzi zahraničných agentov bol zaradený aj Georgij Alburov, ktorý sa s Marijou Pevčich podieľal na mnohých investigatívych projektoch FBK - napr. na odhalení podrobností o rezidenciách ruského prezidenta Vladimira Putina, vilách ruských politikov v zahraničí, o nákladnom živote ich detí, či o korupcii vládnych úradníkov a armádnych dôstojníkov.

V zozname je aj vojenský analytik, spravodajský web či poslankyňa

V zozname zahraničných agentov figuruje aj vojenský analytik Jan Matvejev, pôsobiaci aj ako komentátor a moderátor spravodajských programov na platforme YouTube, ktoré po rozpútaní vojny na Ukrajine z exilu vysielajú Navaľného spolupracovníci. Nálepku zahraničného agenta dostal aj spravodajský web Tajga.info z Novosibirska a PEN-klub z Petrohradu.        

Zahraničnými agentmi sa stali aj traja publicisti: Alexandr Osovcov, Ivan Preobraženskij a Vladimir Pastuchov. Na zoznam bola zapísaná aj bývalá poslankyňa Štátnej dumy Marija Maksakovová-Igenbergsová, či dobrovoľníčka Jelena Agafonovová, ako aj ženské občianske a politické hnutie Mäkká sila, či intervenčný tím SOS SK, ktorý poskytuje pomoc ohrozeným LGBTQ+ ľuďom zo severného Kaukazu.

Označenie zo sovietskej éry

Označenie "zahraničný agent", pripomínajúce "nepriateľa ľudu" zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami, obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia, konštatuje AFP.

Vlani v decembri Rusko uviedlo do platnosti novú verziu zákona o zahraničných agentoch. Rozširuje v nej právomoci úradov, ktoré teraz môžu za takéhoto agenta označiť kohokoľvek, kto podľa ich názoru "koná pod vplyvom zo zahraničia". V súlade s predchádzajúcim znením zákona museli úrady dokázať, že daná organizácia alebo jednotlivec dostávajú finančnú či materiálnu podporu zo zahraničia.

Viac o téme: ZoznamRuskoAlexej NavaľnyjZahraničný agenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu