Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty deviaty (6. mája 2023)

Zostrelený Kinžal. Zobraziť galériu (4)
Zostrelený Kinžal. (Zdroj: Twittter/@Roberto05246129)

KYJEV/WASHINGTON - Ovládnutie východoukrajinského Bachmutu už zrejme nie je pre ruské ministerstvo obrany takou prioritou a sústredí sa teraz skôr na obranu proti očakávanému ukrajinskému protiútoku, píše vo svojej pravidelnej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Slovenská pomoc Ukrajine a jej obyvateľom je vnímaná mimoriadne pozitívne, uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý v piatok rokoval v Užhorode s ukrajinským rezortným kolegom Ihorom Klymenkom. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 436

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 436 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Za výbuch, pri ktorom bol v sobotu zranený prokremeľský spisovateľ a bloger Zachar Prilepin, sú "v prvom rade" zodpovedné Spojené štáty, vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Zodpovednosť za tento teroristický čin, ako aj za ďalšie, nenesie len Ukrajina, ale aj jej západní podporovatelia, predovšetkým Spojené štáty," uviedlo ministerstvo, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

21:50 V Poľsku sa začínajú vojenské cvičenia NATO Anakonda-23. Približne 13 000 poľských vojakov sa údajne zúčastňuje na spoločnom cvičení medzi Poľskom a spojencami NATO, ktoré sa koná v juhovýchodnom Poľsku, pričom vojenské cvičenia sa začínajú 6. mája, informoval Polskie Radio.

21:15 Dobrovoľníci bieloruského práporu „Teror“ vyčistili zákopy útočníkov pozdĺž „cesty života“ do Bakhmutu.

20:35 Ukrajina obvinila Rusko z útočenia na svoje obliehané mesto Bachmut fosforovou muníciou. Na záberoch z dronu, ktoré zverejnila ukrajinská armáda, vidno Bachmut v plameňoch, ako naň padá zrejme biely fosfor. TASR informáciu prevzala zo sobotňajšieho servisu spravodajskej stanice BBC News.

20:00 Ukrajina nahradí sovietsky znak na soche vlasti ukrajinským trojzubcom.

19:40 Za mesiac Rusko našlo 2300 nových hrobov vojakov zabitých na Ukrajine.

19:15 Rusko v sobotu oznámilo, že jeho sily zostrelili ukrajinskú raketu nad Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014. Informácia prichádza na pozadí očakávanej ofenzívy Kyjeva.TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. 

"Sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Krymskou republikou ukrajinskú balistickú raketu krátkeho doletu Hrim-2. Nedošlo však k žiadnym škodám ani obetiam," uviedol Moskvou vymenovaný gubernátor Krymu Sergej Aksionov.

19:00 Švajčiarska spoločnosť Global Сlearance Solutions (GCS) má v úmysle dodať Ukrajine do konca roka asi 20 odmínovacích strojov.

18:30 Ministerstvo vnútra Ruskej federácie zverejnilo video so zadržaným pre podozrenie z pokusu o Prilepina. Muž povedal, že ho pred niekoľkými rokmi naverbovala SBU. Poskytol im potrebné informácie a na oplátku dostal peniaze.

18:00 Ruské vojenské vedenie sa snažilo reagovať na urážky šéfa Wagner Group Jevgenija Prigožina a apelovalo na ruského diktátora Vladimira Putina, aby zasiahol, ukazujú dokumenty, ktoré unikli z amerických tajných služieb.

17:30 Ruský nálet z 5. mája zabil dvoch civilistov v Avdiivke v Doneckej oblasti, informoval 6. mája šéf mestskej vojenskej správy Vitalij Barabáš.

17:00 Švajčiarska spoločnosť Global Сlearance Solutions (GCS) má v úmysle dodať Ukrajine do konca roka asi 20 odmínovacích strojov.

16:30 Jevgenij Prigožin, šéf Kremľom kontrolovanej žoldnierskej skupiny Wagner, 6. mája povedal, že sily čečenského siláka Ramzana Kadyrova nahradia Wagnerove jednotky v meste Bachmut 10. mája.

15:25 Zo zajatia sa domov vrátilo 45 ukrajinských obrancov, uviedol šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Jermak. Ruské ministerstvo obrany oznámilo návrat troch pilotov zo zajatia.

15:00 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyi 6. mája uviedol, že telefonoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov USA Markom Milleym a diskutoval o situácii v prvej línii a pripravovanej protiofenzíve.

14:30 Výbušné zariadenie mohlo byť pripevnené pod kapotou auta, keď sa Prilepin cestou do Moskvy zastavil v kaviarni, aby sa najedol, uvádza RBC.

14:05 PMC Wagner odovzdá svoje pozície v Bakhmute Kadyrovitom, povedal Prigozhin.

13:33 Ruské sily ostreľovali Nikopol z raketometov Grad, pričom zranili troch civilistov, informoval dnes gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

13:32 Ruský spisovateľ Zachar Prilepin, známy svojimi provojnovými názormi, je hospitalizovaný po výbuchu svojho auta v Nižnonovgorodskej oblasti, ktorý bol zrejme pokusom o atentát, informovali ruské médiá RBC.

11:50 Oslavy Dňa víťazstva, ktoré sa tradične konajú 9. mája v celom Rusku, boli zrušené, ale oslavy v Moskve sa pravdepodobne uskutočnia v menšom rozsahu, uviedlo britské ministerstvo obrany.

10:23 Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk dnes na telegrame potvrdil, že ukrajinskí vojaci vo štvrtok nad Kyjevom zostrelili ruskú nadzvukovú strelu Kinžal. Využili na to protiraketový systém Patriot, ktorý Ukrajine poskytli západní spojenci. Ide o prvý prípad, keď sa Ukrajincom túto ruskú strelu podarilo zlikvidovať, píšu ukrajinské médiá.

9:48 Protivzdušná obrana pracovala na severe Ruskom okupovaného Krymu v skorých ranných hodinách, informovala Kremľom riadená tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruského splnomocnenca Olega Kryuchkova.

9:47 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

7:51 Dve riadené bomby vypustené z ruského lietadla Su-35 zasiahli obec Hluchiv v Sumskej oblasti, informovalo ukrajinské Severné operačné velenie.

7:20 Ukrajinské vzdušné sily uskutočnili 10 úderov na oblasti koncentrácie ruských vojsk a techniky a zachytili 10 dronov rôznych typov, uviedol Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej rannej aktualizácii.

6:24 Ruské sily spáchali na Ukrajine od začiatku totálnej vojny s Ruskom 84 764 vojnových zločinov a zločinov agresie, informovala ukrajinská generálna prokuratúra.

6:23 Ruské sily sa včera zamerali na obce Znob-Novhorodske, Esman, Shalyhyne, Novoslobidske, Yunakivka a Velyka Pysarivka, uviedla vojenská správa Sumskej oblasti.

Roman Mikulec rokoval na Ukrajine o ďalšej spolupráci a pomoci

Ministri sa osobne stretli niekoľko týždňov po spoločnom telefonáte. Mikulec Klymenka podrobne informoval o zvládaní mimoriadnej situácie vyhlásenej vo februári 2022 na Slovensku a výzvach, ktorým SR čelila, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu. "Na Ukrajine som sa stretol s pokorou, vďačnosťou, víziou a odhodlaním bojovať a chrániť svoj národ. Tím ukrajinského ministerstva vnútra bol vďačný za to, čo všetko Slovensko pre Ukrajincov od vypuknutia vojny urobilo, a rokovali sme o ďalších potrebách a spolupráci," uviedol šéf slovenského rezortu vnútra.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (4)
Roman Mikulec  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ukrajinská strana požiadala o spoluprácu pri vybavovaní dokladov pre ukrajinských občanov, ktorí dočasne žijú v SR. Mikulec priblížil, že proces vybavenia dokladu bude trvať približne mesiac. "V Bratislave a Košiciach na mobilných pracoviskách ukrajinského konzulátu sa odoberú vzorky na biometriu. Samotný doklad sa vyhotoví v Kyjeve a následne zašle na miesto aktuálneho bydliska Ukrajinca, ktorý o vydanie dokladu na Slovensku požiadal, alebo na konzulárny úrad Ukrajiny na Slovensku," vysvetlil minister. Klymenko sa zaujímal aj o informácie týkajúce sa integrácie Ukrajincov na Slovensku a detí.

Riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský uviedol, že v SR evidujeme približne 11.000 detí a dospievajúcich, ktorí sú zapojení do školského procesu. "Na našom území je ich pritom odhadom viac ako 20.000, čo znamená, že väčšia časť ukrajinských detí aj naďalej absolvuje online vyučovanie na Ukrajine," objasnil na rokovaní. Ukrajinská strana tiež poukázala na potrebu odmínovania na územiach, kde už neprebiehajú boje. Ministri hovorili aj o zintenzívnení spolupráce v boji proti organizovanej trestnej činnosti, najmä v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.
 

Ovládnutie Bachmutu už zrejme nie je pre Moskvu takou prioritou

Do potenciálne zložitej situácie to podľa neho stavia ruskú žoldniersku Wagnerovu (v prepise z ruštiny Vagnerovu) skupinu, ktorá sa na mnohomesačných bojoch o Bachmut z veľkej časti podieľala. Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin v uplynulých dňoch zverejnil niekoľko videí, v ktorých tvrdil, že jeho skupina k 10. máju od Bachmutu stiahne svoje jednotky do tylových táborov a pozícia odovzdá ruskému ministerstvu obrany. Znovu v nich tiež kritizoval vedenie ruskej armády i ministerstva obrany.

Vágnerovci sa sťahujú z Bachmutu
Zobraziť galériu (4)
Vágnerovci sa sťahujú z Bachmutu  (Zdroj: Facebook/Echo24.cz)

ISW si všíma Prigožinove "hmatateľné zúfalstvo" aj "viditeľné hnevy" v jeho posolstvách, ktoré podľa neho naznačujú, že ruské ministerstvo obrany "upozadilo Bachmut a presunulo operačnú pozornosť na bojisku inam spôsobom, ktorý môže vážne ohroziť schopnosť Wagnerovej skupiny účinne pôsobiť. "Zmene priorít podľa amerického inštitútu nasvedčuje aj to, že ruské sily až na veľmi obmedzené výnimky prestali s útočnými akciami na bojisku, čo pravdepodobne ukazuje na "prechod do obrany". Za nejasné ISW považuje, či sa Prigožin naozaj chce z Bachmutu stiahnuť, alebo sa len svojimi vyhláseniami snaží zvýšiť tlak na ruské ministerstvo obrany, aby jeho skupine poskytovalo väčšiu pomoc, predovšetkým vo forme delostreleckých granátov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu