Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najšťastnejší deň väzenského dozorcu: Dôležitá úloha počas korunovácie kráľa Karola III., zastúpi svojho mŕtveho otca

Väzenský dozorca Tony Oakley sa zúčastní korunovácie kráľa Karola III: ako v rámci kontingentu civilných služieb
Väzenský dozorca Tony Oakley sa zúčastní korunovácie kráľa Karola III: ako v rámci kontingentu civilných služieb (Zdroj: Facebook/Tony Oakley)

LONDÝN – Celý svet sa už pripravuje na veľkolepú korunováciu nového britského kráľa. Karol III. zasadne na trón po dlhoročnej vláde svojej matky Alžbety. Na korunovácii bude prítomný aj väzenský dozorca, ktorý zaujme miesto po svojom nebohom otcovi.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Väzenský dozorca Tony Oakley (61) sa v sobotu 6. mája postaví ku strážcom v uniformách, ktorí budú ochraňovať kráľovský sprievod. Pre Oakleyho je to veľká česť, pretože podobnú úlohu zverili len ďalším 21 väzenským dôstojníkom. The Mirror informuje, že trasu lemovanú južne od Trafalgarského námestia bude Oakley ochraňovať ako súčasť kontingentu civilných služieb. Vyjadril sa, že takáto príležitosť sa naskytne len raz za život. 

V otcových šľapajách

Tony sa nesmierne teší, že bude prítomný na udalosti, kde kráľovi Karolovi III. po prvýkrát nasadia na hlavu kráľovskú korunu. Okrem toho bude myslieť ešte na jedného človeka. Službu si splní aj na počesť svojho otca. Ron Oakley sa stal väzenským dozorcom v roku 1972 a 25 rokov pôsobil v HMP Stoke Heath. Práve on bol inšpiráciou pre syna Tonyho, ktorý sa k väzenskej stráži pridal v roku 1999.   

"Otec bohužiaľ zomrel rok po tom, ako som nastúpil. I keď sme spolu pracovali len veľmi krátky čas, boli to pre mňa výnimočné okamihy. Keď zomrel, zobral som si jeho kľúčenku a používam ju dodnes. Mosadzná visačka s číslom 30 mi ho stále pripomenie," prezradil Tony. 

Pred dvomi rokmi absolvoval Tony cestu na Mount Everest. Mala to byť pocta pre otca. Dokonca tam nechal aj jeho kľúčenku. Položil ju na miesto, odkiaľ je krásny výhľad na ľadovec Khumbu. "Otec by bol na mňa hrdý. Nepochybujem o tom, že aj teraz sa pozerá a drží nad nami ochrannú ruku," dodal. Ako pokračoval, jeho otec miloval prehliadky v uniforme. Útroby Buckinghamského paláca už raz navštívil, pretože Ron Oakley získal titul Rad britského impéria od samotnej kráľovnej Alžbety II. "Cítim to tak, že v sobotu ho budem zastupovať. Som poctený, že som mal takého otca," povedal. 

 

Very proud of my brother in law. Well done Tony Oakley.

Posted by Deborah Oakley Elsom on Thursday, May 4, 2023

Počas korunovácie by malo Londýn poctiť svojou návštevou viac ako 1 milión ľudí. Tony bude mať za úlohu lemovať cestu pre korunováciu, aby ochránil Jeho Veličenstvo, Kráľovnú manželku, ďalších účastníkov sprievodu a aj samotnú verejnosť.

"Bude to jedinečná príležitosť byť na prehliadke môjho kráľa a kráľovnej a zároveň reprezentovať väzenskú službu pred očami celého sveta. Väzenskí dôstojníci zohrávajú zásadnú úlohu pri ochrane verejnosti, no často sa skrývame za múrmi väznice. Som rád, že môžem zvýšiť povedomie o dôležitosti práce, ktorú robíme, a zastupovať všetkých mojich kolegov počas tohto výnimočného dňa," povedal na záver väzenský dozorca Tony Oakley. 

Viac o téme: StrážKorunováciaLondýnVeľká BritániaKarol III.Tony Oakley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu