Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Protesty vo Francúzsku pokračujú: 1. mája sa demonštrovalo proti dôchodkovej reforme

Protest vo Francúzsku Zobraziť galériu (2)
Protest vo Francúzsku (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Desaťtisíce ľudí vyšli v pondelok, pri príležitosti Sviatku práce, do ulíc francúzskych miest, aby opäť vyjadrili svoj nesúhlas s dôchodkovou reformou, ktorú presadil prezident Emmanuel Macron. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

archívne video Protest odborárov v Prahe

Protest odborárov v Prahe (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Barbora Vizváryová)

aktualizované 20:48 108 zranených policajtov, 291 zadržaných demonštrantov 

Najmenej 108 policajtov utrpelo zranenia pri prvomájových protestoch vo Francúzsku, počas ktorých demonštranti vyjadrovali svoju nespokojnosť aj s nedávno schválenou dôchodkovou reformou. Pri zásahoch bezpečnostných zložiek bolo zadržaných 291 ľudí. Informoval o tom v pondelok večer francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, uviedla agentúra AFP.

Uvedený vysoký počet zranených policajtov na 1. mája je podľa Darmanina "veľmi zriedkavý". Minister spresnil, že jeden policajt, ktorého zasiahla zápalná fľaša, utrpel popáleniny na tvári a rukách, no nie je v ohrození života. Podľa ministerstva vnútra sa na pondelňajších protestoch po celom Francúzsku zúčastnilo približne 782.000 ľudí, z toho okolo 112.000 v hlavnom meste Paríž.

Odborový zväz CGT tvrdí, že celkový počet demonštrantov dosiahol 2,3 milióna vrátane 550.000 v Paríži. Francúzska premiérka Élisabeth Borneová násilie na prvomájových podujatiach odsúdila ako "neprijateľné""V mnohých mestách vo Francúzsku bol tento prvý máj momentom zodpovednej mobilizácie a odhodlania. O to viac je neprijateľné násilie počas demonštrácií," napísala na Twitteri.

Francúzska polícia monitorovala protesty aj pomocou dronov. Stalo sa tak po tom, čo parížsky súd zamietol žiadosť ľudskoprávnych aktivistov na ich zákaz. Bezpečnostné sily nasadili slzotvorný plyn proti demonštrantom v Toulouse a Nantes. V Lyone výtržníci podpálili štyri autá. V Marseille demonštranti nakrátko obsadili luxusný hotel InterContinental, kde rozbili kvetináče a poškodili nábytok.

Reformu prezident napriek masovému odporu verejnosti podpísal

Reformu, ktorou sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, prezident napriek masovému odporu verejnosti podpísal v polovici apríla. Rozsiahle protesty a štrajky proti zmenám v dôchodkovom systéme trvajú vo Francúzsku už zhruba tri mesiace. Odborári do poslednej chvíle vyzývali prezidenta, aby zákon o reforme nepodpisoval. Vopred avizovali, že ďalší deň protestov uskutočnia na 1. mája a v priebehu dňa by malo po celej krajine prebehnúť vyše 300 protestných zhromaždení. 

Francúzske úrady očakávajú, že do ulíc vyjde 500.000-650.000 demonštrantov. Len v hlavnom meste Paríž by mohlo protestovať až 100.000 ľudí. Polícia je pripravená aj na možné násilné konfrontácie, ktoré sprevádzali predchádzajúce vlny protestov. Situáciu v Paríži a iných veľkých mestách by mali v priebehu pondelka po prvý raz monitorovať aj drony. 

Centristická vláda už dôchodkovú reformu berie za hotovú vec

Francúzska centristická vláda už podľa DPA považuje dôchodkovú reformu za "hotovú vec". Vplyvné odborové zväzy a niektorí opoziční politici sa však stále nevzdali nádeje na zvrat: ich cieľom je zabrániť v implementácii schválených zmien dôchodkového systému, ktoré sa majú začať uplatňovať od 1. septembra. 

Protest vo Francúzsku
Zobraziť galériu (2)
Protest vo Francúzsku  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa prieskumov verejnej mienky sú až dve tretiny Francúzov proti tomu, aby museli pracovať o dva roky dlhšie; počet účastníkov protestov však postupne klesá. Posledná vlna protestných zhromaždení prebehla pred dvoma týždňami, keď Macron spornú legislatívu - presadenú bez hlasovania v parlamente - spečatil svojím podpisom.Podľa Macrona je reforma nevyhnutne potrebná na to, aby francúzsky dôchodkový systém neupadol v najbližších rokoch do veľkého deficitu.

Viac o téme: Dôchodková reformaFrancúzskoProtest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu