Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty štvrtý (1. mája 2023)

Ukrajinská protivzdušná obrana odrážala útoky v Kyjevskej oblasti Zobraziť galériu (3)
Ukrajinská protivzdušná obrana odrážala útoky v Kyjevskej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes v Kyjevskej oblasti odrážala ruské raketové útoky, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Krátko predtým bol vyhlásený letecký poplach pre celú Ukrajinu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 431

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 431 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ruskí splnomocnenci na Kryme sa prihlásili k útokom dronov na Sevastopol v Jevpatorii.

21:00 Rusko zaútočilo na Chersonskú oblasť a zranilo civilistov. Ruská armáda ostreľovala mesto Cherson 1. mája, pričom podľa regionálneho guvernéra Oleksandra Prokudina zranila 30-ročného muža.

20:30 V Umani sa konali pohreby detí, ktoré zomreli v dôsledku ruského štrajku na výškovú budovu.

20:01 Ruská invázia na Ukrajinu má podľa odhadu Bieleho domu len za posledných päť mesiacov 100.000 obetí na ruskej strane, z toho vyše 20.000 mŕtvych. Uviedol to dnes bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. 

19:45 Ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereshchuk vyzvala obyvateľov okupovaných území, aby si nebrali ruské pasy.

19:00 Ruský útok zabil podľa správy 14-ročné dieťa a zranil ďalších dvoch ľudí. Čiastočne bola zničená škola a niekoľko domov.

18:30 Na letisku v moldavskom hlavnom meste Kišiňov zatkli v pondelok Marinu Tauberovú, podpredsedníčku proruskej opozičnej strany Šor, ktorá napriek zákazu opustiť krajinu chcela odísť do Izraela. Informovala o tom agentúra APA. Politička, ľudovo prezývaná "Putinova blondínka", je považovaná za hlavnú organizátorku protestov proti proeurópskej moldavskej vláde, ktoré financuje jej stranícky šéf Ilan Šor. 

18:00 Bezpečnostná služba Ukrajiny podozrieva člena regionálnej rady Odesa a jeho manželku z nájazdového zabavenia pôdy v blízkosti mora a falšovania dokumentov.

17:20 Ruské jednotky odpálili 1. mája dve riadené bomby v obci Lyzunivka v Černihivskej oblasti, informovalo ukrajinské severné operačné velenie

17:05 Obrovská socha mŕtveho ruského politika a propagandistu Vladimira Žirinovského vznikla v Minecrafte, v blízkosti ktorého sa dnes konalo „zhromaždenie“. Na akcii sa podľa organizátorov zúčastnilo „12 000 ľudí“.

16:45 Naša vedúa vyšetrovania, Anna Myroniuk, zdieľala svoj smútok a príbeh svojich stratených priateľov, ktorí zomreli v boji proti Rusku. Zdôraznila, prečo by sa Západ mal ponáhľať s poskytovaním všetkých zbraní a streliva Ukrajine, ktoré potrebuje.

16:00 Juhoafrickí predstavitelia sa snažia presvedčiť Putina, aby neprišiel do Juhoafrickej republiky na augustový summit BRICS kvôli zatykaču ICC na jeho zatknutie, informovali juhoafrické Sunday Times.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

15:15 „Vojna v plnom rozsahu, ktorú začalo Rusko, ukázala, že decentralizácia na Ukrajine funguje. Transparentnosť miestnych úradov medzitým utrpela citeľný neúspech, a to aj napriek jasným úspechom, ktoré Ukrajina v minulosti dosiahla,“ píše na Twitteri @Borovyk_UA

14:45 Ruské okupačné úrady pripravujú evakuačné plány v okupovaných častiach Záporožskej oblasti, informovalo 1. mája ukrajinské centrum národného odporu.

14:05 Reznikov je presvedčený, že Ukrajina dostane moderné bojové lietadlá. Minister obrany Oleksij Reznikov vyjadril presvedčenie, že Ukrajina dostane stíhačky, v televíznom rozhovore 1. mája.

13:30 V ruskej Leningradskej oblasti cez noc vyhodili do vzduchu elektrické vedenie a v Brjanskej oblasti sa vykoľajil vlak so zásobami paliva, informovali  miestni predstavitelia.

12:15 Podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva, Rusko od leta 2022 zriadilo "niektoré z najrozsiahlejších systémov vojenských obranných diel, aké sa všade na svete vyskytujú už mnoho desaťročí".

11:34 Najmenej 34 zranených si vyžiadala ďalšia vlna ruských raketových útokov, ktorá zasiahla Ukrajinu v noci na pondelok. Podľa ukrajinskej armády väčšinu rakiet, vypálených z lietadiel nad územím Ruska, zostrelila protivzdušná obrana, informuje agentúra AFP. "Máme už 34 zranených v dôsledku útoku na okres Pavlohrad. Je medzi nimi päť detí. Najmladšie z nich je osemročné dievča," napísal v pondelok na sociálnych sieťach gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

11:05 Ukrajinský ombudsman Lubinec odporučil občanom žijúcim na okupovaných územiach, aby neriskovali a vzali si ruské pasy. Putin nedávno prijal dekrét umožňujúci deportáciu občanov, ktorí odmietli prijať ruské pasy. "Poradil by som ti vziať si ruský pas, aj tak sa rozhodnúť prežiť sám za seba. Je to najdôležitejšie. Chápeme, že sa to deje pod tlakom, fyzickým tlakom. Preto si vezmite pas, prežite, počkajte, kým toto územie oslobodíme." ,“ povedal Lubinets.

10:33 Orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu, ktoré zvernijili Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:45 Ukrajinské ozbrojené sily prešli v Bachmute do protiútoku, nakoľko nepriateľ opustil niektoré pozície. Informáciu prinieslo Vojenské mediálne centrum s odvolaním sa na generála Syrského.

9:00 V Leningradskej oblasti neznámi ľudia vyhodili do vzduchu stožiar elektrického vedenia.

8:14 Ruské zlyhania počas nedávnej ofenzívy pravdepodobne viedli k rozdeleniu zodpovednosti na Ukrajine medzi dve frakcie ministerstva obrany, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny.

7:33 V noci útočníci zaútočili tiež na mesto Pavlograd v regióne Dnepropetrovsk.

7:00 Všetky ruské rakety a bezpilotné lietadlá, ktoré túto noc zaútočili na Kyjev, boli zničené, informuje regionálna vojenská správa.

Ukrajinská protivzdušná obrana odrážala útoky v Kyjevskej oblasti

"Protivzdušná obrana pracuje!," uviedla kyjevská správa na telegrame po explóziách, ktoré boli v oblasti hlásené. "Zachovajte pokoj! Zostaňte v krytoch až dovtedy, kým sa neskončí letecký poplach," dodala.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na telegrame vyzval Ukrajincov, aby dbali na svoju bezpečnosť a nezverejňovali informácie o fungovaní protivzdušnej obrany. Ukrajinské médiá tiež informovali o výbuchoch v Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti.

Zelenskyj hovoril s Macronom o novom balíku zbraní, ďakoval za pomoc spojencom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonicky hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o novom balíku pomoci pre ukrajinskú armádu. Podľa televízie BFM,  Macron v rozhovore zopakoval svoj záväzok poskytnúť Ukrajine "všetku potrebnú pomoc s cieľom obnoviť jej zvrchovanosť a územnú celistvosť". Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore označil za "veľmi dôležité, aby Rusko dostávalo stále silnejšie signály, že svet neodpustí žiadny z jeho teroristických činov".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Sarah Meyssonnier, Pool via AP)

Vyzdvihol, že veľa globálnych aktérov je absolútne zásadových v presadzovaní sankčného režimu voči Rusku za teror, ktorá pácha voči Ukrajine. Zelenskyj sa v príhovore poďakoval "každému jednému človeku na svete, ktorý pomáha posilňovať izoláciu" Ruska a jeho vedenia a zastaviť im akékoľvek dodávky zbraní a ich komponentov. Ukrajinský líder sa okrem toho poďakoval spojencom za dodávky zbraní, vyčlenenie finančnej i inej pomoci na podporu Ukrajiny vo vojne rozpútanej Ruskom.

Osobitné poďakovania

Zelenskyj sa osobitne zmienil o Dánsku, ktorému sa poďakoval za dodané húfnice, Slovinsku za obrnené vozidlá, Španielsku za tanky a Nemecku za plánovanú dodávku ďalších obrnených vozidiel a granátov.

Vyjadril aj vďaku Holandsku a jeho parlamentu za rozhodnutie vycvičiť ukrajinských vojakov na vyspelých západných systémoch, ako aj za ochotu Talianska pomôcť Ukrajine pri povojnovej obnove. Ocenil i Chorvátsko za pomoc pri liečbe zranených ukrajinských vojakov. Zelenskyj sa v najnovšom príhovore poďakoval tiež USA za balík finančnej pomoci v objeme 1,25 miliardy dolárov na podporu ukrajinského rozpočtu.

 

Viac o téme: Vladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjRursko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu