Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Biden telefonoval s Macronom o jeho návšteve Číny

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a najvyšší francúzsky predstaviteľ Emmanuel Macron vo štvrtok telefonicky diskutovali o nedávnej návšteve šéfa Elyzejského paláca v Číne. Oznámil to vo vyhlásení Biely dom.

"V nadväznosti na rozhovor zo 4. apríla lídri diskutovali o nedávnej ceste prezidenta Macrona do Čínskej ľudovej republiky a o ich pokračujúcich snahách zameraných na zvyšovanie prosperity a posilňovanie bezpečnosti, spoločných hodnôt a medzinárodného poriadku založeného na pravidlách v indicko-tichomorskej oblasti," uviedol Biely dom. Obaja podľa vyhlásenia potvrdili dôležitosť zachovania mieru a stability v Taiwanskom prielive a opätovne vyjadrili podporu Ukrajine brániacej sa "brutálnej ruskej agresii".


Macron počas nedávnej návštevy Číny povedal, že Európa by nemala byť vazalom Spojených štátov a mala by zaujať svoj vlastný postoj aj k otázke vzťahov k Číne a Taiwanu. Macronove vyhlásenia následne kritizovali viacerí americkí politici vrátane bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ale napríklad aj Poľsko. Naopak, jeho slová ocenili v Číne a Macrona podporil aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Viac o téme: ČínaEmmanuel MacronJoe BIden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu