Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zákerná koronavírusová infekcia: Môže vyvolať túto nebezpečnú chorobu, jedna skupina je ohrozená viac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VANCOUVER - Na svete ochorie na cukrovku ročne mnoho ľudí. S pandémiou by to teraz mohlo byť podstatne viac. Kanadskí vedci našli súvislosť medzi covidom-19 a cukrovkou. Jedna skupina ľudí je obzvlášť ohrozená.

Diabetes mellitus je rozšírené ochorenie v Nemecku a v mnohých ďalších krajinách. Podľa aktuálnej správy German Health Report Diabetes 2023 približne pol milióna dospelých v Nemecku ochorie každý rok na cukrovku. Hlavnými príčinami sú nedostatok pohybu a obezita. Podľa nedávnej štúdie však pandémia pridala ďalší rizikový faktor, a to ochorenie COVID-19.

Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predchádzajúce štúdie už naznačili, že koronavírus zvyšuje riziko cukrovky. Tie však boli buď veľmi malé, alebo obmedzené na určité skupiny ľudí, ako sú napríklad vojenskí veteráni USA, a preto nemusia predstavovať všeobecnú populáciu. S cieľom preskúmať možnú súvislosť medzi koronavírusom a cukrovkou vedci z University of British Columbia vo Vancouveri v Kanade teraz analyzovali údaje od takmer 630 000 ľudí, ktorí podstúpili test PCR na covid. Autor štúdie Naveed Janjua a jeho tím zistili, že tí, ktorí boli testovaní pozitívne, mali v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch výrazne vyššiu pravdepodobnosť diagnostikovania cukrovky 1. alebo 2. typu.

Približne každý dvadsiaty prípad cukrovky možno vysledovať späť k predchádzajúcej infekcii koronavírusom. "Inými slovami, tri až päť percent zo sto prípadov cukrovky možno vysledovať späť k infekcii SarS-CoV-2," píše Janjua, ktorej výsledky výskumu boli publikované v lekárskom časopise JAMA Network Open

Zákerná koronavírusová infekcia: Môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Obzvlášť ohrození muži

Muži a ženy, ktorí museli byť hospitalizovaní pre covid, mali najvyššie riziko cukrovky. U pacientov bez ťažkého priebehu sa však riziko výrazne zvýšilo len u mužov. Výskumný tím má podozrenie, že to môže súvisieť s rodovo špecifickou imunitnou odpoveďou na vírus.

„Vzhľadom na veľký počet ľudí infikovaných covidom-19 by tieto ďalšie prípady cukrovky mohli viesť k veľmi vysokej záťaži pre zdravotné systémy,“ varuje Janjua. Preto je obzvlášť dôležité sledovať dlhodobé následky koronavírusovej infekcie. "Môže byť dôležité sledovať ľudí na cukrovku po infekcii COVID-19, najmä tých, ktorí boli vážne chorí počas akútnej fázy infekcie." Včasné odhalenie je kľúčové pre liečbu cukrovky.

Podľa štúdie sú však potrebné ďalšie výskumy, aby sa potvrdilo, že koronavírus je priamou príčinou cukrovky. A základný mechanizmus takéhoto možného spojenia je ešte potrebné preskúmať. Jedným z možných mechanizmov je autoimunitná reakcia, ktorá zabíja bunky v pankrease, ktoré sú zodpovedné za produkciu inzulínu, píše Janjua. "Tiež existuje podozrenie, že covid-19 by mohol spustiť chronický zápal, ako je vidieť u ľudí s obezitou."

Viac o téme: ŠtúdiaVýskumCukrovkaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu