Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Naša Zem stojí pred obávaným javom: Slnko bude vyvádzať ako zmyslov zbavené, toto nás čaká pred víkendom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB))

LONDÝN - Zem tesne pred víkendom ohrozí niekoľko geomagnetických búrok. Najmenej jeden plazmový oblak by mal zasiahnuť priamo našu planétu. Odborníci varujú pred silnými geomagnetickými búrkami. Tie môžu ohroziť našu Zem.

V najbližších dňoch sa očakáva, že na Zem dopadne niekoľko oblakov slnečnej plazmy. Odborníci varujú pred silnými geomagnetickými búrkami. Čaká nás katastrofa?

Polárna žiara - unikátny jav za polárnym kruhom (Zdroj: Image Bank Sweden)

Varovanie pred slnečnou búrkou pre 20.4.2023: Slnečná plazma dopadne priamo na Zem

15. apríla 2023 slnečná erupcia spôsobila výron koronálnej hmoty (CME). Normálne trvá slnečnej plazme len niekoľko dní, kým dosiahne Zem, ale tentoraz to môže trvať týždeň. "Prognostici NOAA tvrdia, že nezvyčajne pomaly sa pohybujúci CME by mohol 22. apríla ovplyvniť magnetické pole Zeme a spôsobiť nanajvýš menšie geomagnetické búrky," uvádza spaceweather.com.

Naproti tomu expertka na vesmírne počasie Tamitha Skov varuje pred slnečnou búrkou, ktorá by mala zasiahnuť Zem oveľa skôr. V súlade s tým by mal plazmový oblak zasiahnuť Zem 20. apríla 2023. "Ďalšie efemérne búrky so skorším nástupom by mohli zvýšiť aktivitu koncom 19. apríla. Očakávajte rozsiahle polárne žiary s dobrými šancami na viditeľnosť do stredných zemepisných šírok," napísala na Twitteri.

Met Office, národná meteorologická služba Spojeného kráľovstva, vydáva výstrahu pred geomagnetickou búrkou triedy G3 na obdobie od 20.04.2023 od 6:00 (SELČ) do 21.4.2023 14:00 (SELČ). "Dve CME (výrony koronálnej hmoty) priletia 19. a 20. apríla, pričom CME z 20. apríla s väčšou pravdepodobnosťou povedie k výraznému zosilneniu polárnej žiary v dôsledku geomagnetickej búrky. Polárna žiara by sa mohla rozšíriť 19. apríla v časti Škótska a mala by byť viditeľná, ak by CME zasiahla Zem. CME 20. apríla by mohla mať za následok viditeľné polárne svetlá v Škótsku, Severnom Írsku a veľkej časti Severného Anglicka." Medzitým vydal varovanie aj NOAA. Podľa toho sú 20. apríla 2023 možné slabé búrky triedy G1.

Polárna žiara nad mestom Yellowknife, Kanada
Zobraziť galériu (2)
Polárna žiara nad mestom Yellowknife, Kanada  (Zdroj: Getty Images)

Polárna žiara a výpadky elektriny

Slnečné búrky môžu mať dramatický vplyv na život na Zemi. Môžu spôsobiť vážne poruchy elektrických zariadení a paralyzovať a zničiť celé rozvodné siete. Okrem toho môžu byť rádiové siete a siete mobilných telefónov narušené žiarením. Satelity tiež trpia slnečnou búrkou, pretože nie sú obklopené ochrannou atmosférou. Vo väčšine prípadov sú slnečné búrky viditeľné iba cez polárnu žiaru.

Viac o téme: PlazmaPolárna žiaraSlnkoGeomagnetická búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu