Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Astronauti z ISS žasli, keď sa pozreli zo stanice na Zem: VIDEO čarovného úkazu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Pracovníci NASA zdieľali na Instagrame video polárnej žiary "tancujúcej" po oblohe Severnej Ameriky. V príspevku tiež vysvetlili, ako dochádza k tomuto čarovnému úkazu. Zábery rýchlo získali obrovské množstvo pozitívnych reakcií. Ľudia uznali, že tanec zelených svetiel na oblohe je naozaj nádherný.

Jedným z najpôsobivejších úkazov na nočnej oblohe je polárna žiara. Mnohí čakajú roky alebo dokonca celý život, aby sa stali svedkami tohto magického pozorovania. Americká vesmírna agentúra NASA nedávno zverejnila video polárnej žiary zachytené z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Okrem žiary je na ňom možné vidieť aj zakrivenie Zeme, kde sa polárne žiary v atmosfére stretávajú s temnotou vesmíru. "Pozrite sa, ako pre vás žiaria," píšu. 

Následne experti objasnili príčinu vzniku tohto krásneho úkazu. Činnosť Slnka, ako sú výbušné vzplanutia a výrony koronálnej hmoty (vyvrhnuté bubliny plynu), spôsobuje magnetické poruchy, ktoré vedú k prirodzeným svetelným prejavom známym ako polárna žiara. Energeticky nabité elektróny z týchto udalostí putujú do zemskej atmosféry cez slnečné vetry. Keď vstúpia do magnetosféry - vrstvy našej atmosféry, ktorá nás chráni pred slnečným a kozmickým žiarením, vznikajú subbúrky. 

Polárna žiara nad mestom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Tieto rýchlo sa pohybujúce čiastočky subbúrky narážajú do našej riedkej atmosféry a zrážajú sa s časticami zemského kyslíka a dusíka. Keď tieto častice vzduchu uvoľnia energiu, ktorú nabrali pri zrážke, každý atóm začne žiariť inou farbou, čo spôsobí brilantné stuhy svetla, ktoré sa prepletajú cez severné alebo južné polárne oblasti Zeme." 

Keďže magnetosféra je najnižšie v blízkosti zemských pólov, polárne žiary sú tam zvyčajne viditeľnejšie. Keď však Slnko vypustí obzvlášť silné slnečné búrky, auroru borealis možno vidieť aj ďalej od pólov. Od svojho zverejnenia video nazhromaždilo viac ako desať miliónov pozitívnych reakcií a vyše 12 miliónov zhliadnutí. "Prial by som si navštíviť pól aspoň raz v živote," vyjadril svoju túžbu jeden užívateľ. 

Viac o téme: Polárna žiaraISSNASAMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu