Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodevätnásty (17. apríla 2023)

Slovenské stíhačky Mig-29 na Ukrajine. Zobraziť galériu (7)
Slovenské stíhačky Mig-29 na Ukrajine. (Zdroj: Twitter/Illia Ponomarenko)

BRATISLAVA - Slovensko už odovzdalo Ukrajine všetkých 13 avizovaných stíhacích lietadiel MiG-29. Po štyroch kusoch, ktoré boli preletené ukrajinskými pilotmi v marci tohto roka, bolo ukrajinským silám úspešne odovzdaných aj ostatných deväť kusov. Informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 417

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 417 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Delegácie európskych výborov parlamentov členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v pondelok v Budapešti schválili spoločné vyhlásenie, v ktorom upozornili Európsku úniu na výzvy súvisiace s vývozom ukrajinského obilia a súčasne dôrazne odsúdili ruskú agresiu proti Ukrajine. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predseda výboru pre európske záležitosti maďarského parlamentu Richárd Hörcsik z vládnej strany Fidesz po stretnutí delegácií uvedených výborov parlamentov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska povedal, že v záverečnom vyhlásení sa zaoberali vojnou na Ukrajine, ale sústredili sa viac na otázky, ktoré ovplyvňujú každodenný život obyvateľov krajín V4. Z týchto otázok Hörcsik vyzdvihol energetickú bezpečnosť.        

19:45 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa v pondelok na Twitteri ospravedlnil Turecku za to, že ukrajinské vojenské straty porovnával s počtom obetí ničivého februárového zemetrasenia v Turecku, informuje TASR. "Ukrajinci sympatizujú s tureckým národom. Vieme, čo to je pochovávať tisíce nevinných ľudí – priateľov a susedov. Som vďačný našim tureckým priateľom za ich neochabujúcu podporu a rozhodný postoj ku Krymu od začiatku ruskej invázie," napísal ukrajinský minister na Twitteri.

17:50 Kyjev varoval, že obilná iniciatíva, ktorá umožňuje bezpečný vývoz ukrajinského obilia z Čierneho mora, je ohrozená, keďže Rusko blokuje inšpekcie lodí v tureckých vodách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Ruská invázia na Ukrajinu zablokovala ukrajinské čiernomorské prístavy, avšak vďaka zmienenej dohode, ktorú vlani v júli dosiahol Kyjev s Moskvou s pomocou Turecka a OSN, bol opätovne umožnený prístup do troch z týchto prístavov. Platnosť dohody bola v marci opätovne predĺžená na 60 dní, pripomína stanica Sky News.

Kyjev však teraz tvrdí, že počet nákladných lodí prechádzajúcich cez Bospor s ukrajinskými poľnohospodárskymi produktmi je kriticky nízky. "Už druhýkrát za deväť mesiacov fungovania tejto obilnej iniciatívy nebol vypracovaný plán inšpekcií (pre prechádzajúce lode) a nebolo skontrolované ani jedno plavidlo," uviedlo na Facebooku ukrajinské ministerstvo pre obnovu. Ministerstvo tiež uvádza, že ruskí zástupcovia v tzv. spoločnom koordinačnom centre v Istanbule pristupujú k inšpekciám "neprijateľným" spôsobom, ktorý je v rozpore s podmienkami obilnej iniciatívy. Za posledné tri dni podľa tohto rezortu odmietli zaregistrovať tri lode, a to bez akéhokoľvek vysvetlenia.

14:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok odmietol ponuku Iraku, ktorý navrhol sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou. TASR správu prevzala z agentúry AP. Kuleba na návšteve Bagdadu zopakoval, že jeho krajina sa nezapojí do žiadnych mierových rokovaní, ak Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny.

Šéf ukrajinskej diplomacie povedal, že zatiaľ čo Ukrajina vníma Irak ako krajinu, ktorá "je schopná stavať mosty", Rusko vedie ofenzívu, čo považuje za najväčšiu prekážku na ceste k mieru. "Potrebujeme, aby Rusko súhlasilo s veľmi jednoduchým faktom, že musí ukončiť vojnu a stiahnuť (svojich vojakov)," povedal. Kuleba zároveň dodal, že dúfa v posilnenie vzťahov s Irakom, a že jeho pondelňajšia návšteva bola súčasťou úsilia o "opätovné vytvorenie ukrajinsko-irackých vzťahov".

13:45 Rusko za posledných 24 hodín podniklo útoky v oblastiach Charkov, Záporoží, Sumy, Černihiv, Dnepropetrovsk, Cherson a Doneck, pričom spôsobili rozsiahle škody na majetku a zranili najmenej troch ľudí.

13:00 V centre Moskvy zachvátila kaviareň „Plof Center“ požiar.

12:15 Slovensko pozastaví dovoz obilia a ďalších produktov z Ukrajiny, povedal predseda vlády SR Eduard Heger.

11:15 Moskovský súd odsúdil v pondelok Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenie za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie". TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry AP.

10:45 Ruský minister obrany Sergej Šojgu oboznámil v pondelok šéfa Kremľa Vladimira Putina s priebehom vojenských námorných cvičení ruskej Tichomorskej flotily. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian a agentúry Reuters.

10:00 Kyjev sa na pondelkových rokovaniach vo Varšave bude usilovať o opätovné spustenie prevozu potravín a obilnín cez Poľsko, povedal ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj. Varšava a Budapešť  tranzit niektorých druhov potravín zakázali. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

9:45 Od začiatku vojny presiahla medzinárodná finančná pomoc Ukrajine vo forme pôžičiek a grantov 45 miliárd dolárov, uviedol námestník ľudu Jaroslav Zheleznyak.

9:30 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (10. - 16. 4.) na Slovensko 17.257 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 484 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18.010 ľudí. Informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

9:05 Slovensko už odovzdalo Ukrajine všetkých 13 avizovaných stíhacích lietadiel MiG-29. "Presun bol realizovaný po zemi s ohľadom na čo najväčšiu bezpečnosť, opäť obrovská vďaka všetkým zapojeným zložkám, pretože v takýchto prípadoch ide naozaj o dôležitú a náročnú logistickú operáciu," vyzdvihol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (7)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:00 Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v pondelok začal vo Vietname rokovať o hospodárskej spolupráci. Požiadal tiež o podporu postoja európskych krajín k vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry APA. Rakúsko musí v tomto neistom období hľadať nových a  spoľahlivých partnerov, povedal Schallenberg po stretnutí s vietnamským ministrom zahraničných vecí Bui Thanh Sonom.

8:30 Fotografie z okupovaného Mariupoľa.

8:00 Kanada odovzdá skonfiškované ruské lietadlo AN-124 Ukrajine, vyhlásil premiér Denys Shmyhal.

7:30 Skupina hospodársky silných krajín G7 bude pokračovať v podpore Ruskom napadnutej Ukrajiny. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí G7 v pondelok na stretnutí v japonskom meste Karuizawa. Oznámil to japonský rezort diplomacie, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

7:00 Veľký dezinformačný a ruský propagandistický kanál s názvom „Donbass Devushka“, ktorý zverejnil falošnú verziu „tajných dokumentov Pentagonu“, prevádzkuje bývalý dôstojník námorníctva USA, ktorý bol nedávno prepustený z vojenskej služby.

6:30 Kazachstan začal 10 vyšetrovaní účasti občanov vo vojne v Rusku. Kazašský výbor pre národnú bezpečnosť nešpecifikoval, či sú vyšetrovaní údajne zapojení do ruských alebo ukrajinských síl, uviedla Kazašská telegrafná agentúra

6:00 Následky ruského ostreľovania Slovjanska. Svet by mal vidieť tieto zábery.

Moskva a Peking zintenzívnili spoluprácu

Putin a Li Šang-fu vyzdvihli spoluprácu medzi oboma krajinami vo vojenskej oblasti. "Aktívne spolupracujeme prostredníctvom našich rezortov obrany, pravidelne si vymieňame užitočné informácie, kooperujeme v oblasti vojensko-technickej spolupráce a organizujeme spoločné cvičenia, a to na rôznych miestach — na Ďalekom východe, ako aj v Európe, na mori, na súši a vo vzduchu " povedal Putin.

Šéf Kremľa na stretnutí pripomenul aj nedávnu návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve. Podotkol, že rokovania s ním boli veľmi produktívne, pričom hovorili aj o spolupráci rezortov obrany oboch krajín. Li Šang-fu zdôraznil, že na svoju prvú návštevu vo svojej funkcii od vymenovania v marci si vybral práve Rusko, aby zdôraznil "osobitnú povahu a strategický význam" rusko-čínskych vzťahov. Moskva a Peking majú podľa neho pevné vzťahy, prevyšujúce spojenectvá z čias studenej vojny. Čínsky minister zároveň uviedol, že tieto väzby nie sú namierené proti tretím krajinám. 

Li Šang-fu sa v Rusku zdrží do 19. apríla

Šéf čínskeho rezortu obrany konštatoval, že jeho krajina bude pokračovať v spolupráci s Ruskom na všetkých úrovniach v záujme rozvoja a prosperity celého sveta. Moskva a Peking v posledných rokoch zintenzívnili spoluprácu s cieľom vyvážiť globálnu dominanciu USA. Od vpádu ruskej armády na Ukrajinu vo februári 2022 sa Čína snaží zaujímať neutrálny postoj k tomuto konfliktu. USA však obvinili Peking, že zvažuje vývoz zbraní do Ruska, čo Čína poprela.

Li Šang-fu sa v Rusku zdrží do 19. apríla. V oficiálnom oznámení o jeho návšteve, vydanom minulý týždeň, sa stretnutie s Putinom nespomínalo. Agentúra Reuters pripomenula, že na Li Šang-fua sa od roku 2018 vzťahujú sankcie USA za nákup bojových lietadiel a vybavenia od hlavného ruského exportéra zbraní — Rosoboronexportu.

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky minister obrany generál Li Šang-fu
Zobraziť galériu (7)
Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky minister obrany generál Li Šang-fu  (Zdroj: TASR/AP)

O zákaze ukrajinských obilnín uvažuje po Maďarsku a Poľsku aj Bulharsko

Zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny zvažuje aj Bulharsko. Nasledovalo by tým Poľsko a Maďarsko, ktoré takéto opatrenie oznámili cez víkend s cieľom chrániť svoj poľnohospodársky sektor. TASR informácie prevzala od stanice Sky News a agentúr Reuters a MTI.

Budapešť a Varšava v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín zo susednej Ukrajiny s platnosťou do 30. júna. Hovorca Európskej komisie v nedeľu zdôraznil, že takéto jednostranné kroky členských krajín v oblasti obchodu sú neprijateľné. Bulharský minister poľnohospodárstva Javor Gečev povedal, že o podobnom zákaze uvažuje aj jeho krajina, uviedla v nedeľu bulharská tlačová agentúra BTA.

Vývoz ukrajinského obilia smeruje cez EÚ do iných krajín, odkedy ruská invázia zablokovala vývozné trasy cez Čierne more. Množstvo tohto obilia, lacnejšieho ako obilie dopestované v krajinách Únie, však pre rôzne logistické prekážky uviazlo v stredoeurópskych krajinách. Nepokračovalo tak na Blízky východ či do Afriky, kam bolo pôvodne určené.

Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov, čo viedlo k ich protestom a v Poľsku aj k odstúpeniu ministra poľnohospodárstva. Premiéri Poľska, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska koncom marca v spoločnom liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej vyzvali, aby EÚ zakročila proti negatívnym vplyvom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh EÚ. Upozornili, že najväčšie problémy majú krajiny susediace s Ukrajinou, ktorým enormne narástol dovoz týchto produktov.

Poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus v nedeľu označil zákaz za nevyhnutný. EÚ podľa neho musí "otvoriť oči" a uvedomiť si, že sú potrebné ďalšie rozhodnutia, ktoré umožnia, aby sa plodiny z Ukrajiny dostali ďalej do Európy a nezostali v Poľsku. Maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy pri oznamovaní zákazu uviedol, že poľnohospodársky sektor očakáva od EÚ, že zabezpečí spravodlivé trhové podmienky.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu