Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Taiwan zaznamenal vo svojom okolí rekordný počet čínskych lietadiel a plavidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI - Dovedna 45 čínskych vojenských lietadiel zaznamenal Taiwan počas uplynulých 24 hodín vo svojom vzdušnom priestore a okolí krajiny. Oznámilo to v stredu tamojšie ministerstvo obrany s tým, že od začiatku roka ide o rekordné číslo v počte takýchto preletov za jediný deň, píšu agentúry DPA a AFP.

Rezort informoval, že 26 zo spozorovaných čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do severnej a juhozápadnej časti taiwanského vzdušného priestoru. Stredová línia v Taiwanskom prielive predstavuje neoficiálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom, ktorú však Peking neuznáva.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ministerstvo dodalo, že v okolí Taiwanu bolo v rovnakom čas spozorovaných aj šesť plavidiel čínskeho námorníctva. Taiwan situáciu monitoroval a poveril svoje sily, aby zareagovali.

K takejto aktivite zo strany čínskej armády došlo menej než týždeň pred inauguráciou nového taiwanského prezidenta Laj Čching-teho plánovanou na 20. mája. Peking považuje novozvoleného prezidenta za nebezpečného separatistu. Laj rovnako ako doterajšia prezidentka Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.

Viac o téme: PlavidláLietadláČínaTaiwanRekordný počet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu