Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľká Británia horúčkovito zháňa zvonárov! Korunovácia kráľa Karola III. sa blíži a stále ich stovky chýbajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V deň korunovácie britského kráľa Karola III., ktorá je na programe 6. mája, sa má rozoznieť všetkých 38.000 kostolných zvonov v Spojenom kráľovstve. Niektoré ale možno zostanú ticho pre nedostatok zvonárov, napísal list The Guardian.

Od vlaňajšej jesene sa prihlásilo zhruba 1700 ľudí, ktorí sa chcú pripojiť k existujúcim 30.000 zvonárom. Mnoho z nich teraz horúčkovito trénuje, aby boli pripravení na májovú korunováciu. Ak sa však majú rozznieť naozaj všetky kostolné zvony v Spojenom kráľovstve, treba ešte nabrať veľa ľudí a teraz už nezostáva dostatok času na to, aby boli vyškolení v priebehu jedného mesiaca. Problém by mohli čiastočne vyriešiť zvonári, ktorí budú prebiehať z jedného kostola do druhého.

Archívne video: Košická detská historická železnica má vlastnú zvonicu

Košická detská historická železnica má vlastnú zvonicu (Zdroj: TASR/František Iván)

"Možno budeme potrebovať, aby niektorí zvonári navštívili niekoľko kostolov počas jedného dňa. Dúfame, že zvony rozoznieme v čo najväčšom počte farských kostolov, ako len to bude v ľudských silách," uviedla Vicki Chapmanová z Ústrednej rady cirkevných zvonov (CCCBR).

Naučiť nového rekruta zvoniť sólo trvá až 20 hodín a "oveľa dlhšie" trvá pochytiť zvonenie v skupine, povedala Chapmanová. Skúsení zvoníci sa však "zo všetkých síl" snažia, aby to nováčikovia zvládli ešte pred korunovačným dňom 6. mája. "Nasledujúce štyri týždne budú veľa intenzívne," uviedla Chapmanová.

Zvonenie je viac o technike, ako o hrubej sile

Zvonenie je "viac o technike ako o hrubej sile", ale vyžaduje fyzickú vytrvalosť a duševnú obratnosť, povedala Chapmanová. Vekové rozpätie zvoníkov je podľa nej od "od deviatich do deväťdesiatich rokov".

V deň korunovácie niektorí zvoníci rozoznejú zvony na 45 minút ale aj na viac ako tri hodiny, podľa Champanovej bude záležať na ich schopnostiach. Aj napriek nedostatku sa ale teraz sústredí skôr na vytrácanie nováčikov ako na zháňanie ďalších dobrovoľníkov. "Chceme povzbudiť naše nové rekruty, aby zostali aj po korunovácii. Dúfame, že si nájdu novú komunitu a nový celoživotný záujem," uviedla.

Korunovácia sa bude konať 6. mája ráno 

Korunovačná bohoslužba vo Westminsterskom opátstve sa bude konať v sobotu 6. mája ráno, presný čas však zatiaľ nebol oznámený. Po skončení bohoslužby sa kráľ so svojou chotí, kráľovnou manželkou Camillou, vráti do Buckinghamského paláca v korunovačnom sprievode, ktorého súčasťou budú aj ďalší členovia kráľovskej rodiny.

V júni minulého roku sa po celom Anglicku rozozneli kostolné zvony pri príležitosti platinového jubilea kráľovnej Alžbety II. a v septembri sa mnohé z nich znovu tlmene rozozneli v deň jej úmrtia. Počty zvoníkov v posledných rokoch klesajú, čo urýchlila pandémia covidu-19, keď uzávery a sociálne rozstupy znemožnili skupinové aktivity a výučbu.

Viac o téme: ZvonKorunováciaNedostatokZvonáriBritániaKarol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu