Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prezident Pavel chce napraviť vzťahy so Senátom: Jeho predchodca ho nenavštívil takmer 9 rokov!

Nový český prezident Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Nový český prezident Petr Pavel (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel vo štvrtok vystúpil s prejavom v Senáte Parlamentu ČR. Vyhlásil, že chce napraviť vzťahy medzi prezidentským úradom a hornou komorou českého parlamentu, aby boli založené na vzájomnom rešpekte k ich ústavným rolám. Jeho predchodca Miloš Zeman nebol v Senáte parlamentu takmer deväť rokov.

"Medzi mojimi cieľmi v prezidentskom úrade je prispievať k zlepšeniu politickej kultúry v našej krajine," povedal Pavel s tým, že návšteva Senátu je jedným z prvých krokov týmto smerom. Horná komora má s prezidentským úradom podľa Pavla mnoho spoločného. Úlohou oboch týchto ústavných inštitúcií je vyvažovať, korigovať, kontrolovať, ale niekedy aj brzdiť či motivovať. "Obe naše inštitúcie hrajú rolu poistky v politickom systéme, dokonca aj dôležitej poistky demokracie," dodal. Senát je podľa neho protiváhou k Poslaneckej snemovni, ktorá je hlavným politickým bojiskom.

archívne video Zuzana Čaputová a Petr Pavel prvýkrát vystúpili na spoločnom brífingu v prezidentskej funkcii

Zuzana Čaputová a Petr Pavel prvýkrát vystúpili na spoločnom brífingu v prezidentskej funkcii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Je mi veľkou cťou, že môžem po ôsmich rokoch, desiatich mesiacoch a jednom dni privítať v rokovacej sále českého Senátu prezidenta republiky," povedal predseda hornej komory parlamentu Miloš Vystrčil. Návštevu Pavla na rokovaní Senátu označil za návrat k ústavnosti, k normálnej politickej kultúre a k prospešnej spolupráci pre Česko. Ak má krajina fungovať, je podľa Vystrčila dôležité, aby v štáte spolupracovali všetky zložky moci. Dodal, že Senát je na spoluprácu pripravený.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Verím, že moje vzťahy so Senátom budú otvorené, korektné a vedené snahou nachádzať spoločné riešenia," zdôraznil český prezident a dodal, že Senát opäť navštívi skôr než za osem rokov. Pavel navštívil Senát na začiatku februára, keď ešte nebol oficiálne v úrade. Prvýkrát sa tam stretol so štyrmi najvyššími ústavnými činiteľmi. Vtedy prisľúbil, že po inaugurácii sa zúčastní aj na schôdzi senátorov. Jeho predchodca Miloš Zeman bol v Senáte naposledy v roku 2014. Hornú komoru považoval za zbytočnú inštitúciu a opakovane ju kritizoval. Kritika však prichádzala aj zo Senátu smerom k prezidentovi a jeho kontroverzným výrokom.

Viac o téme: ČeskoVzťahyPrahaSenátPetr PavelNapravenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu