Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Thajský kráľ dekrétom rozpustil parlament: Nové voľby budú v máji

Thajský kráľ Vatčirálongkón
Thajský kráľ Vatčirálongkón (Zdroj: Instagram/S. W.)

BANGKOK - Thajský kráľ Vatčirálongkón v pondelok schválil vládny dekrét o rozpustení parlamentu a otvoril tým cestu pre predčasné voľby. Predbežne sú naplánované na 7. mája. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Rozpustenie inicioval premiér Prajut Čanóčchá, ktorý bude v nadchádzajúcich voľbách znova kandidovať. Dolná komora parlamentu (Snemovne reprezentantov) bola rozpustená len pár dní pred koncom jej štvorročného funkčného obdobia.

Archívne video: Protivládne demoštrácie v Bangkoku

Protivládne demonštrácie v Bangkoku (Zdroj: Facebook/Anonymous Rebellion 0.1 Reborn)

Vo voľbách budú súperiť silne favorizovaná opozičná strana Za Thajsko (Pchak pchüa Tchaj, PTP), ktorú podporuje miliardársky populista Thaksin Šinavatra, a strany zastupujúce konzervatívny provojenský establišment.

V prieskumoch verejnej mienky zatiaľ výrazne vedie Thaksinova dcéra. V prípade zvolenia by bola treťou členkou rodiny Šinavatrovcov v premiérskom kresle za posledné dve desaťročia. Jej otec zastával úrad v rokoch 2001-2006 a jej teta Jinglak v rokoch 2011-2014. Oboch zvrhli vojenské prevraty. Súčasný premiér Prajut Čanóčcha sa dostal k moci po prevrate v roku 2014 a päť rokov bol na čele vojenskej junty. V roku 2019 zvíťazil vo voľbách.

Viac o téme: KráľPredčasné voľbyThajskoVládny dekrét
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu