Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Wagnerovci zúfalo hľadajú nových bojovníkov: Reklamu zavesili aj na stránku pre dospelých

Šéf wagnerovcov Jevgenj Prigožin sa snaží prilákať nových bojovníkov
Šéf wagnerovcov Jevgenj Prigožin sa snaží prilákať nových bojovníkov (Zdroj: Facebook/Facebook Mikhail Khodorkovsky, Getty Images)

MOSKVA – Do vojny na Ukrajine sa zaplietla aj Wagnerova skupina, ktorá bojuje na strane Rusov. Aj oni, podobne ako ruská armáda, utrpeli ťažké straty. Problém je však v tom, že aj v najväčšej krajine sveta sa už len ťažko nájdu nejakí dobrovoľníci. Wagnerova skupina sa preto snaží využívať aj manipulačné praktiky.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 385 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Aj keď Rusi a wagnerovci neudávajú oficiálne straty, ktoré utrpeli počas rok trvajúcej vojny na Ukrajine, tieto čísla musia byť vyššie, ako sa pôvodne očakávalo. Portál Daily Star informuje, že Wagnerova skupina trpí na nedostatok mužov, no problém je v tom, že civilistov už nemá ako prilákať. Skupina, ktorá sympatizuje s Ruskom a na Ukrajine bojuje po boku prezidenta Vladimira Putina, sa rozhodla pre manipulatívn praktiky. 

K wagnerovcom by sa mohli pridať muži, ktorí trávia čas na stránkach pre dospelých. Práve tam bola istý čas reklama, ktorá lákala sledovateľov, aby vstúpili do ich radov. Ich vodca Jevgenij Prigožin sa musel spoľahnúť aj na takúto formu reklamy, keďže mu zakázali verbovať nových bojovníkov vo väzniciach. 

Spolupráca s pornostránkou 

Wagnerova skupina uverejnila v spolupráci s PornHub (13. najsledovanejší web sveta) reklamu, na ktorej je zobrazená dolná polovica tváre ženy, ktorá má v ústach lízatko. Počas toho, ako sa s ním hrá, sa ozve nepríjemný a chrapľavý hlas: "Sme najväčšia súkromná vojenská spoločnosť na svete, zastavte sa a choďte dopredu!" Potom reklama vyzýva divákov, aby vzali dom ruky telefón a vytočili číslo náborových pracovníkov Wagner Group. Oficiálna reklama už bola podľa Daily Star z webu odstránená, no na sociálnych sieťach ju uverejnilo množstvo ľudí. 

Prigožin mal podľa neoverených zdrojov prísť na Ukrajine o 30-tisíc mužov. Jeho jednotkám chýba munícia a vybavenie. Sám nevedel povedať, či ide o byrokraciu, alebo zradu. Väčšina z jeho mužov padla v boji, no tisíce mali údajne dezertovať. "Čo ak o nás ruské velenie hovorí, ako o darebákoch a práve preto nám nechcú dať ďalšiu muníciu, zbrane a zakazujú nám doplniť personál napríklad aj o väzňov?," vyjadril sa.

Chcú ho sabotovať

Kremeľská expertka Olga Lautmanová tvrdí, že medzi Prigožinom a Putinom narastá napätie. "Rusi robia všetko pre to, aby Prigožina sabotovali. Veľmi dobre si uvedomujú, že nemôžu mať pri moci niekoho ako on. Pre ich režim predstavuje priveľké riziko, aj preto mu zakázali verbovať ďalších väzňov," vysvetlila. Na druhej strane je ruská armáda príliš závislá na jednotkách wagnerovcov, takže sa ich nemôže len tak zbaviť. 

Viac o téme: RuskoVerbovaniePornHubVojna na UkrajineWagnerovciSergej Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu