Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do Barcelony začali dovážať vodu loďami

(Zdroj: SITA)

BARCELONA - Do španielskej Barcelony začali v utorok dovážať pitnú vodu loďami, aby úrady nemuseli pred letnou sezónou obmedzovať prívod vody pre obyvateľov.

Tento rok Barcelonu a jej okolie postihlo najväčšie sucho za posledné desaťročia, ktoré spôsobilo, že zásoby vody v rezervoároch klesli na 19 percent. Loď priviezla do Barcelony 19 miliónov litrov vody z neďalekého mesta Tarragona. O pár dní dovezie vodu aj loď z francúzskeho mesta Marseille. Celkovo bude Barcelonu zásobovať vodou šesť lodí mesačne, pričom celkovo by mali za tri mesiace doviezť asi 1,6 miliardy litrov pitnej vody. Toto množstvo pokryje asi 6 percent mesačnej potreby regiónu s 5,5 miliónmi obyvateľov.

V Katalánsku budujú najväčšie odsoľovacie zariadenie v Európe, ktoré by malo po svojom dokončení v máji budúceho roka pomôcť vyriešiť problémy s nedostatkom vody v oblasti. V súčasnosti barcelonské úrady už vypli vodu vo všetkých fontánach a plážových sprchách, obmedzenia platia aj pre bazény.

Španielska vláda schválila v apríli plán na dočasné odklonenie časti vody z rieky Ebro do Katalánska a Barcelony. Madrid rozhodol, že z najväčšej španielskej rieky odvedú 50 miliárd litrov vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu