Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európska únia zakáže výrobu teflónových panvíc: Ekológovia vyzývajú, predbehnite ich, vymeňte ich už skôr!

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska agentúra pre chemická látky (ECHA) prišla s novým návrhom zákona. Chce zakázať skupinu chemických látok známych ako PFAS. Ľudovo sa nazývajú aj “večné chemikálie” pretože zo životného prostredia miznú veľmi pomaly, niektoré vôbec. Ich pozostatky našli v minulosti okrem Antarktídy, Arktídy už aj v materskom mlieku.

PFAS sú skratkou pre perfluorované a polyfluorované látky, niekoľko tisíc druhov chemikálií, vyrábaných už takmer 70 rokov. Počas tejto doby sa výrobcom podarilo zamoriť celý svet. Z povrchov oblečenia tieto špeciálne chemické látky odpudzujú mastnostu alebo vodu, nájdete ich aj na papierových obaloch, vrátane papieru na pečenie. Nachádzajú sa však aj v kobercoch, nábytku, hasiacich prístrojoch, kozmetike ale najmä na panviciach, ktoré sa chvália svojou nepriľnavosťou alebo na funkčnom oblečení, ktoré je nepremokavé.

Lyžiarske stredisko Jahodná (Zdroj: TASR/František Iván)

Aj keď sa doteraz tieto chemické látky tešili veľkej obľube z hľadiska ich funkčnosti, zdá sa, že ich škody sú ďaleko rozsiahlejšie ako sa predpokladalo, nevynímajúc ľudské zdravie, informuje Deník Referendum. Medzi zdravotné problémy patrí poškodenie pľúc, ochorenia štítnej zľazy, obezita, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu, znížená pôrodná hmotnosť, neplodnosť, rakovina semenníkov, prsníka ale aj mnohé iné.

Európska agentúra pre chemické látky tak pripravila návrh, podľa ktorého by sa PFAS látky už nemali používať v spotrebiteľských výrobkoch. Ekológovia považujú tento návrh za prelomový. Zákaz by mal vstúpiť do platnosti od roku 2026, ekológovia však tvrdia, že by mal vstúpiť do platnosti čo najskôr. Vyzývajú však ľudí, aby sa týchto škodlivých látok zbavili sami a skôr. Teflónové panvice je možné nahradiť keramickými alebo nerezovými, výrobca nepremokavého patentu do topánok a funkčného oblečenia gore-tex sľúbil, že do roku 2025 eliminuje škodlivé látky zo svojich výrobkov.

Na webovej stránke francúzskeho denníku Le Monde je interaktívna mapa takzvaná “Európska mapa večných chemikálií”, ktorá mapuje tieto chemické látky v celej Európe vrátane Slovenska. Kontaminovaných je viac ako sedemnásť tisíc oblastí vrátane pôdy, vody alebo živých organizmov prevyšujúcich hodnoty viac ako desať nanogramov na liter. Typickým príkladom sú vojenské základne, papierne, čistiarne odpadových vôd, ale aj miesta, kde sa používa hasiaca pena. Projekt mapovania týchto území organizoval francúzsky denník Le Monde a na niekoľkomesačnom projekte pracovalo 18 európskych médií vrátane britského the Guardian, nemeckých staníc NDR a WDR ale aj český Deník Referendum.

Viac o téme: Chemické látkyKarcinogénne látkyPFASECHAEurópska agentúra pre chemické látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu