Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Belehrad je na nohách! Rusi sa dozvedeli o raketách srbskej výroby, ktoré skončili na Ukrajine

Rakety Grad MLRS srbskej výroby skončili na Ukrajine. Rusko, ako srbský spojenec, požaduje vysvetlenie.
Rakety Grad MLRS srbskej výroby skončili na Ukrajine. Rusko, ako srbský spojenec, požaduje vysvetlenie. (Zdroj: Twitter/UkrTürk)

BELEHRAD/MOSKVA – Moskva požaduje od svojho európskeho partnera jasné vysvetlenie, prečo rakety, ktoré sa v Srbsku vyrábali pre potreby kanadskej armády, skončili napokon na Ukrajine. Je viac ako jasné, že ukrajinská armáda ich používa pri obrane vlasti pred ruskou agresiou. Dalo by sa povedať, že Putin to považuje za zradu?

archívne video

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prešiel rok (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Len prednedávnom sme vás informovali o raketách, ktoré boli dodané na Ukrajinu zo slovenského skladu v Bratislave. Vyrobené boli v Srbsku a pôvodným zámerom bolo ich doručenie pre Kanadu. Rakety však napokon skončili v Turecku, odkiaľ boli prevezené k ďalšiemu členovi NATO do Slovenska. Odtiaľto putovali na Ukrajinu ako forma pomoci a prostriedok na obranu proti ruskej armáde. Kremeľ má s týmto samozrejme problém a požaduje vysvetlenie, pretože Srbsko považuje za svojho európskeho spojenca. 

Vyjadrenie srbskej strany  

Správy z Ruska však hovoria o tom, že ich balkánsky spojenec dodal na Ukrajinu tisíce rakiet na boj proti ruskej invázii. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová vyjadrila postoj Kremľa ako najhlbšie znepokojenie. Informuje o tom  agentúra AP. "Celé toto konanie podrobne sledujeme," uvádza ruský rezort zahraničia. Srbská vláda ani velenie však nemuseli byť vôbec informovaní o tom, že rakety boli z Turecka prevezené na Slovensko a následne skončili v moci ukrajinskej armády. Kremeľ napriek tomu hovorí o možnom zmrazení srbsko-ruských vzťahov. 

Srbský minister obrany Miloš Vučevič poprel, že by krajina vyvážala rakety na Ukrajinu, ale dodal, že na Ukrajinu sa mohli dostať prostredníctvom tretej strany. "Ak súkromné spoločnosti nakupujú zbrane na trhoch tretích štátov a potom ich predávajú iným spoločnostiam v iných krajinách, je to súčasť medzinárodného obchodu. Otázky na Srbsko v tejto situácii nie sú preto na mieste," povedal.

Využije Putin Kosovo? 

Srbsko je najsilnejším spojencom Ruska v Európe. Dokonca boli aj proti uvaleniu sankcií na Moskvu, keď spustila inváziu na Ukrajinu. Srbi a Rusi sú prepojení historicky, nábožensky aj kultúrne. Kosovo, ktoré vyhlásilo samostatnosť v roku 2008, by mohol Putin využiť na destabilizáciu Balkánu, čím by sa po Ukrajine otvoril v Európe nový konflikt. Rusi totiž podporujú srbský nárok na toto sporné územie. 

Viac o téme: RaketyRuskoSrbskoVojna na UkrajineGrad MLRSOchladenie vzťahov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu