Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Medzi obeťami nehody lode s migrantmi je vyše dvadsiatka Pakistancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

ISLAMABAD - Viac než dve desiatky Pakistancov sa zrejme utopili po tom, čo loď prevážajúca utečencov narazila v nedeľu poblíž južného pobrežia Talianska na skaly a potopila sa, oznámil v pondelok pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf. Informuje agentúra Reuters.

Plavidlo vyplávalo z tureckého mesta Izmir pred niekoľkými dňami s migrantmi z Afganistanu, Iránu a niekoľkých ďalších krajín, uviedli miestni predstavitelia. Loď stroskotala pri talianskom pobreží vo veľmi nepriaznivom počasí; medzi obeťami je aj niekoľko detí.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že taliansku stranu požiadalo o poskytnutie podrobností nehody. Haváriu prežilo najmenej 81 osôb; 20 z nich hospitalizovali a jeden človek sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedli talianske úrady.

V pondelok medzitým pri pobreží juhotalianskeho regiónu Kalábria pokračovalo pátranie po zhruba 30 nezvestných, uviedol taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi, ktorého citovala agentúra APA. Na drevenom plavidle sa podľa dostupných informácií nachádzali aj ľudia z Iránu a Afganistanu.

Jedna z najfrekventovanejších trás

Turecko sa nachádza na jednej z najpoužívanejších trás pre pašerákov ľudí na prevádzanie migrantov do Európy, analyzuje Reuters. Medzi hlavné pristávacie body pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy po mori, pritom patrí najmä Taliansko.

Projekt Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre nezvestných migrantov zaznamenal od roku 2014 v centrálnej časti Stredozemného mora viac než 17.000 prípadov úmrtí a zmiznutí. Viac ako 220 ľudí pritom podľa odhadov zomrelo alebo zmizlo len tento rok.

Počet obetí stúpol na 62

Počet obetí nedeľnej nehody plavidla plného migrantov pri pobreží mesta Crotone v južnom Taliansku stúpol na 62. Je medzi nimi najmenej 14 detí, uviedli v pondelok miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Úrady naposledy v nedeľu hlásili 59 obetí, v pondelok však záchranári našli ďalšie tri telá bez známok života.

Viac o téme: úmrtieMigrantiPakistanciTalianskoŠáhbáz Šaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu