Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa Putina Rusko nebojuje proti Ukrajine, ale proti Západu: USA vždy profitovali z vojny, preto nám stále dávajú ultimátum

Príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina Zobraziť galériu (2)
Príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin sa opäť prihovoril celému svetu. Tentoraz ho všetci počúvali s napätím, keďže hlava Ruskej federácie je jedinou osobou, ktorá môže dať príkaz na ukončenie vojny na Ukrajine. Svoj príhovor rozdelil do niekoľkých bodov, kde sa venoval aj utrpeniu vlastného ľudu.

V utorok 21. februára vystúpil prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v Gostinyjskom Dvore v Moskve o 10:00 miestneho času, aby sa prihovoril tisícke prítomných a prostredníctvom kamier aj celému svetu. Celý svet zaujímal najmä jeho názor na pokračujúcu vojnu na Ukrajine. Putin sa vyjadril , že Západ pripravil pre Ukrajinu úplne iný scenár, pričom obyvateľov Ruska označil za obete sankcií. Ruskí poslanci očakávali, že Putin spomenie aj vývoj vo vojenskom priemysle.  

Pripravený na dialóg s USA  

Putin začal svoj prejav tým, že Rusko bojuje proti vonkajším hrozbám a na Ukrajine len bráni ruskú menšinu. Rusko podľa neho urobilo všetko pre to, aby sa tento spor riešil pokojnou cestou. Za úplne iný scenár pre Ukrajinu môžu podľa neho západné mocnosti. "Západ klamal, že chce na Donbase mier. Namiesto toho sa tam (východ Ukrajiny) vykonávali masové vraždy, prebiehal tam výcvik vojakov a dávali Ukrajincom zbrane," povedal Putin s tým, že NATO vybudovalo na Ukrajine biologické laboratóriá a výcvikové základne, čím ohrozilo Rusko. Na dialóg so Západom je Rusko podľa neho pripravené, ale zatiaľ sa od neho dočkal len samých klamstiev. 

Podľa Putina Rusko nebojuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

Putin bránil svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" tvrdením, že keby to nespravilo Rusko, urobila by tak Ukrajina v spolupráci so západnými krajinami. "Najprv by spustili útok na Donbas a potom na polostrov Krym," tvrdil. Toto sa dá údajne preukázať dôkazmi, ktoré podľa prezidenta už Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN. Západ podľa neho vypustil "džina z fľaše", aby zakryl korupciu a iné problémy, ktoré utláčajú obyvateľstvo jeho krajín.  

Oslabenie Ruska  

Následne prirovnal Ukrajinu k nacistickému Nemecku, ktoré mal vytvoriť Západ, aby oslabil Rusko a jeho vplyv. "Chceli to tak spraviť aj s Rakúsko-Uhorskom, ale tam sa ten proces len začal. Rovnaký cieľ majú teraz s Ukrajinou. Západný svet sa proti nám spriahol," povedal a dodal, že ukrajinská vláda neslúži vlastnému ľudu, ale cudzím mocnostiam. Neopomenul ani tradičné hodnoty a obvinil Západ, že pedofília sa tam stala normálnou a uznávajú sa manželstvá rovnakého pohlavia. 

Putin sa poďakoval všetkým, ktorí sa podieľajú na "špeciálnej operácii". Obecenstvo pri tejto vete vstalo a začalo tlieskať. Adresoval to najmä obyvateľom východných častí Ukrajiny, ktorí sa rozhodli pripojiť k Rusku uprostred neutíchajúcich bojov. Následne spomenul, že v Donecku, Luhansku, Chersone a na Kryme sa v budúcnosti očakáva hospodársky rozvoj a ruská armáda zaručí pokojný život pre toto obyvateľstvo. Okrem toho spomenul, že do konca tohto roka sa má vytvoriť špeciálny fond, z ktorého bude Rusko poskytovať finančnú podporu pre rodiny padlých vo vojne. 

Sankcie zo strany Západu považuje Putin len za nástroj, ktorý škodí aj obyvateľom západných krajín. "A potom z ich uvalenia obviňujú Rusko," dodal. Ich cieľom je podľa neho utrpenie a následný rozklad ruskej spoločnosti. Spomenul, že ruská ekonomika síce klesla o 2,2 percenta, ale Západ očakával oveľa väčší prepad.  

Hackerský útok

Podľa  agentúry Reuters  nefungovalo ani niekoľko ruských webových stránok, ktoré vysielali Putinov prejav. Nedostupný bol web Ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti (VGTRK) aj online platforma Smotrim. Na stránke VGTRK bolo napísané, že je odstavená z technických príčin. 

Putin sa vyjadril, že ľudia na Ukrajine sa teraz musia rozhodnúť. Buď sa podľa jeho slov postavia na stranu Západu, ako občania druhej kategórie, alebo sa priklonia k Rusku. "Rusko je otvorená krajina s jedinečnou civilizáciou. Vždy sme boli veľkorysí a plní súcitu" povedal, pričom poukázal, že po pandémii koronavírusu pomohli Rusi aj iným krajinám. Potom požiadal zákonodarcov, aby pracovali na podpore tých, ktorí bojujú v prvej línii, pretože v Donabse je zriadených niekoľko stoviek kultúrnych centier, aby miestni obyvatelia pocítili, že aj oni patria k Rusku. 

Dôvod pre porušenie zmluvy START 

Západné krajiny pomohli podľa Putina pri útokoch na ruskú leteckú základňu v auguste minulého roku. Práve pre tento problém sa odvolával na porušenie dohody START, kedy do Ruska odmietol vpustiť amerických expertov, ktorí chceli vykonať kontroly vojenských základní. USA ovažuje za krajinu, ktorá vznikla vďaka obrovskému obnosu peňazí po druhej svetovej vojne. "Oni z vojny profitujú. Sú tak anstavení, preto nám v poslednej dobe dávajú stále ultimátum," povedal s tým, že od dohody START Rusko neodstupuje, len na istý čas pozastavuje jej platnosť. 

Na záver dodal, že jeho krajina určite nebude prvou, ktorá použije jadrové zbrane. Na ruskej strane bojujú podľa jeho vyjadrenia ľudia rôznych jazykov a náboženstiev. "Rusko odpovie na každú výzvu. Sme zjednotená krajina. Veríme, že pravda je na našej strane," zakončil svoj príhovor Vladimir Putin. 

Viac o téme: PrezidentPríhovorRuskoMoskvaVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu