Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovský trapas v Španielsku: Zistili, že nové vlaky neprejdú cez tunely

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielska štátna železnica je zvyčajne považovaná za vzor v rýchlej dopravy. Teraz sa však dostáva na titulky s mega trapasom: Jej nové vlaky sú príliš široké na tunely. Teraz musel šéf dráh rezignovať.

Mali by sa stať pýchou španielskych železníc a stáli aj hrdých 258 miliónov eur: 31 úplne nových rýchlovlakov. Zlý výpočet však zmenil megaobstarávanie na megachybu. Pretože podľa denníka El Comercio sa nové vlaky nezmestia cez všetky tunely v krajine.

Železničná spoločnosť na východnom Slovensku nasadzuje do prevádzky nové osobné vozne (Zdroj: TASR)

Zahanbujúca chyba má následky. Prezident železníc Renfe, Isaías Táboas (64), v pondelok odstúpil z funkcie, informovala štátna televízia RTVE. Svoj post uvoľnila aj štátna tajomníčka ministerstva dopravy Isabel Pardo (48).

Španielska ministerka dopravy Raquel Sánchezová (47) podľa medializovaných informácií prijala v pondelok večer demisie. Povedala: "Vyskytla sa chyba, ktorá bola objavená vo februári 2021 a jej odstránenie trvalo neznesiteľne dlho." Vlaky boli objednané na rok 2020.

Podľa úradov chyba vo výpočte spôsobila veľké meškanie: Nové vlaky by mali jazdiť až v roku 2026. Modely zostávajú rovnaké, ale sú menšie. V sobotu Madrid zverejnil novú objednávku zadanú španielskemu výrobcovi CAF.

Obrovský trapas v Španielsku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Chyba je obzvlášť trpká pre regióny Kantábria a Astúria. Tam mali vlaky nahradiť starý vozový park. Železničná sieť v týchto severných regiónoch pochádza prevažne z 19. storočia a má niekoľko tunelov rôznych veľkostí. Presne s tým sa nepočítalo.

Premiéri Kantábrie a Astúrie Miguel Ángel Revilla (80) a Adrián Barbón (44) sa chceli v pondelok neskoro popoludní stretnúť s ministerkou dopravy Sánchezovou. Obaja žiadali finančnú kompenzáciu.

Španielska centrálna vláda teraz priznala chybu. Vláda však tvrdí, že daňovník neutrpel žiadnu finančnú ujmu. Pretože príliš široké vlaky ešte neboli postavené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu