Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zosuv pôdy v Brazílii si vyžiadal už 36 obetí: Zaplavené sú celé štvrte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Alessandro Garofalo/LaPresse via AP)

SAO PAOLO - Najmenej 36 životov si v brazílskom štáte Sao Paulo vyžiadali záplavy a zosuvy pôdy, ktoré počas karnevalového víkendu spôsobili prívalové dažde. S odvolaním sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov z nedele o tom informovali agentúry AFP a AP.

Zábery z mesta Sao Sebastiao ukázali celé štvrte a cesty zaplavené vodou, trosky domov strhnuté pôdou či autá zničené spadnutými stromami. V pobrežnej oblasti severne od Sao Paula napadalo za 24 hodín rekordných 60 centimetrov dažďa, čo je viac ako dvojnásobok obvyklých zrážok za mesiac.

Najmenej 35 ľudí zahynulo v Sao Sebastiao a v susednom meste Ubatuba zomrelo sedemročné dievča, uviedla štátna vláda. "Žiaľ, budeme mať oveľa viac úmrtí," povedal veliteľ štátnej civilnej ochrany Henguel Pereira pre noviny Folha de Sao Paulo.

Ľudia uviazli v troskách zrútených domov

V Sao Sebastiao sú podľa miestnych predstaviteľov desiatky nezvestných, niektorí uviazli v troskách asi 50 zrútených domov. Do záchranných prác zapojili i vojakov. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva oznámil, že oblasť navštívi ešte v pondelok.

Viac o téme: ZáplavyZosuv pôdyBrazíliaPotopy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu