Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rumunskí lekári čelia obvineniu, že používali implantáty z mŕtvych pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay/Ilustračná foto)

BUKUREŠŤ - Rumunská prokuratúra dnes oznámila, že začala trestné stíhanie piatich lekárov podozrivých z toho, že v stovkách prípadov opätovne použili srdcové implantáty vyňaté z mŕtvych pacientov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Jeden z piatich lekárov bol vzatý do väzby pre podozrenie zo zneužitia právomocí a prijímania úplatkov, uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Podľa serveru Digi24 ním je primár kardiologickej kliniky vo východorumunskom meste Jasy.

Zadržaný dohliadal na ďalších štyroch lekárov, ktorí mu poskytovali srdcové prístroje vyňaté zo zomrelých pacientov bez toho, aby k tomu dali predchádzajúci súhlas oni alebo ich rodiny, uviedla prokuratúra.

Lekár vykonal viac ako 200 operácií

Podľa vyšetrovateľov lekár počas siedmich rokov od roku 2017 vykonal 238 operácií, pri ktorých v rozpore so zákonom pacientom voperoval implantáty získané od zosnulých pacientov alebo zariadení neznámeho pôvodu, a vystavil ich tak nebezpečenstvu vážnych zdravotných komplikácií alebo smrti.

"Veľká časť implantátov odporúčaných lekárom (...) nebola nevyhnutná a bola nasadená na základe sfalšovaných diagnóz alebo predtým predpísaných liekov, ktoré spúšťali špecifické príznaky," uvádza sa vo vyhlásení.

Rumunský systém zdravotnej starostlivosti patrí k najmenej rozvinutým v Európskej únii, je tiež zaťažený korupciou, neefektívnosťou a spolitizovaným riadením. Štát za posledných 30 rokov postavil jedinú nemocnicu, na zdravotnú starostlivosť vynakladá najmenej prostriedkov v EÚ a desiatky tisíc lekárov a zdravotných sestier odišli do zahraničia, pripomenul Reuters.

Viac o téme: LekárMŕtviImplantátyRumusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu