Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie pre pacientov: Ak si lekár od vás vypýta tento poplatok, ihneď zalarmujte úrady!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Strašiak všetkých pacientov v podobe extra poplatkov je zažehnaný. Ešte do konca minulého týždňa hrozilo, že si pri každej návšteve ambulancie priplatíme desiatky eur a ako pacienti sa tak doslova „poskladáme“ na náklady na jej prevádzku. Na poslednú chvíľu však štát uvoľnil pre ambulantný sektor extra peniaze. Ak si však od vás lekár vypýta poplatok mimo cenníka, majte sa na pozore.

Asociácia na ochranu práv pacientov upozornila, že ambulancie môžu aj naďalej vyberať od pacientov poplatky ako doteraz. Sú to napríklad poplatky za vystavenie potvrdenia o zdravotnom stave pre rôzne účely. Cenník výkonov, ktoré nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, musí mať lekár zverejnené na viditeľnom mieste. Nájsť ho môžete zväčša pri vstupe do ambulancie alebo na webovej stránke. Ak si však od vás lekár vypýta neoprávnený poplatok, ktorý je mimo cenníka a ešte k tomu jeho zaplatením aj podmieňuje poskytnutie zdravotnej starostlivosti, zbystrite pozornosť a okamžite sa obráťte na Vyšší územný celok - odbor zdravotníctva.

Video: Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lekári boli pripravení vyberať poplatky 

Ešte pred pár dňami reálne hrozilo, že pre vyššie náklady na energie budú musieť lekári pýtať príplatky od samotných pacientov. Niektorí už v tomto duchu aj začali konať. Mediálne známym sa stal prípad jednej z bratislavských kardiológii, kde si pacienti mohli na dverách prečítať oznam, ktorý ich nepotešil. „Milí pacienti, vzhľadom na enormné zvýšenie prevádzkových nákladov ambulancie – nárast cien energií, nájomného, zdravotníckeho a spotrebného materiálu – už nie sme schopní udržať prevádzku bez dodatočných zdrojov,“ písalo sa v ňom. Lekárka od nich chcela „kompenzáciu prevádzkových nákladov ambulancie."  Jej cena sa pohybovala v hodnote 10 eur, respektíve 20 eur v závislosti od času, ktorý pacient v ambulancii strávil. Nešlo o jediný prípad.

Rezort zdravotníctva a ambulantný sektor sa však nakoniec koncom minulého týždňa dohodli na dofinancovaní. Do ambulancií má pritiecť navyše 283 miliónov eur. Poverený premiér Eduard Heger zároveň jedným dychom prisľúbil, že poplatky u lekárov zavedené nebudú.

Viac o téme: PoplatkyLekárPacientiAmbulancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu