Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Riadny úlet! Riaditeľ hannoverského baletu rozotrel kritičke po tvári psie výkaly, v momente ho suspendovali

Štátna opera v Hannoveri Zobraziť galériu (2)
Štátna opera v Hannoveri (Zdroj: SITA/Julian Stratenschulte/dpa via AP)

BERLÍN - Baletný riaditeľ Štátnej opery v Hannoveri Marco Goecke rozotrel počas sobotnej premiéry psie výkaly po tvári Wiebke Hüsterovej, kritičky denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Informujú o tom agentúry AFP a FAZ.

Incident sa odohral počas prestávky sobotňajšieho predstavenia "Viera, láska a nádej". Dvojica sa počas prestávky stretla vo foyer opery, pričom Goecke podľa denníka FAZ vytiahol "papierové vrecko plné zvieracích exkrementov a jeho obsah rozotrel po tvári" Hüsterovej. Na príčine bola jej recenzia predstavenia "V holandských horách", ktoré sa hralo v Haagu.

Goecke údajne kritičke pohrozil, že jej zakáže vstup do hannoverskej opery a obvinil ju z poklesu predaja abonentiek. FAZ uviedol, že takéto verejné poníženie bolo aj pokusom o zastrašenie "slobodného, kritického pohľadu na umenie".

Riadny úlet! Riaditeľ hannoverského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Opera sa ospravedlnila novinárke aj divákom

Hannoverská štátna opera vyjadrila nad incidentom "hlbokú ľútosť". "Bezprostredne po incidente sme novinárku kontaktovali a osobne sa jej ospravedlnili," informovala riaditeľka tejto opery Laura Bermanová. Dodala, že opera teraz preskúma pracovno-právne kroky proti Goeckemu. Ospravedlnila sa aj divákom. Goecke je riaditeľom tamojšieho baletu od roku 2019, pričom v roku 2022 sa stal laureátom prestížnej Nemeckej tanečnej ceny.

Riaditeľa baletu suspendovali

Nemecká Štátna opera v Hannoveri suspendovala v pondelok "s okamžitou platnosťou" riaditeľa baletu Marca Goeckeho, ktorý počas sobotnej premiéry rozotrel kritičke po tvári psie výkaly. Až do odvolania mu zakázala vstup do divadla, informujú agentúry AFP a DPA. Vedenie opery Goeckeho (50) požiadalo, aby v najbližších dňoch svoje konanie objasnil a za incident sa ospravedlnil. Následne podnikne ďalšie kroky.

 

Viac o téme: Štátna operaBaletVýkalyNemeckoHannoverKritičkaMarco Goecke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu