Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Počet obetí po ničivých zemetraseniach v oblasti Turecka a Sýrie už presiahol 12-tisíc

Zemetrasenie v Turecku Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: SITA/AP Photo)

ANKARA - Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má vyše 11-tisíc obetí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri dnešnej návšteve postihnutých oblastí povedal, že v Turecku kvôli pondelkovým otrasom zomrelo najmenej 8574 ľudí. Ďalších 2530 ľudí podľa doterajších údajov zahynulo na severe Sýrie. Situáciu sledujeme aj dnes ONLINE.

ONLINE

21:20 Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok postihlo oblasti Turecka a Sýrie, v stredu presiahol 12.000, informuje o tom agentúra AFP.

21:09 Prvé záchranné tímy zo Spojených štátov dorazili v stredu do Turecka, ktoré v pondelok spoločne so susednou Sýriou postihlo ničivé zemetrasenie, oznámilo americké ministerstvo obrany vo Washingtone. Informovala agentúra DPA.

20:25 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vysiela do Turecka a Sýrie expertné tímy a špeciálne lety so zdravotníckym materiálom, vrátane chirurgických traumatologických balíčkov. Novinárom to dnes povedal šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Koordinátor OSN pre Sýriu Mustafa Binlamlí vyzval medzitým sýrsku vládu, aby uľahčila dovoz pomoci aj do povstalcami držaných oblastí na severozápade krajiny. Varoval, že zásoby pomoci v tomto regióne budú čoskoro vyčerpané.

20:24 Českí záchranári v tureckom meste Adiyaman prehľadávajú trosky zemetrasením zničenej budovy, v ktorej zostávajú ľudia. Ich zdravotný stav nie je známy, spôsob poškodenia objektu však nádej na prežitie znižuje, oznámil dnes vpodvečer médiám hovorca hasičov Jakub Kozák. Záchranné práce budú podľa neho pokračovať aj v noci.

18:50 EÚ a švédske predsedníctvo pripravia v marci v Bruseli darcovskú konferenciu pre Turecko a Sýriu, ktoré začiatkom týždňa postihli ničivé zemetrasenia. 

18:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripustil v stredu "nedostatky" v reakcii jeho vlády na pondelkové ničivé zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo tisícky obetí na životoch, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

17:41 Zemetrasenie, ktoré v pondelok otriaslo Tureckom a Sýriou, si vyžiadalo už vyše 11.700 obetí, z toho vyše 2600 na sýrskej strane hranice. Uviedli to dnes zahraničné agentúry s odvolaním sa na oficiálne štatistiky oboch krajín. 

17:40 Česká republika je podľa ministra zahraničia Jána Lipavského (Piráti) pripravená prípadne predĺžiť desaťdňový pobyt tímu záchranárov v Turecku, ktoré postihlo zemetrasenie, a zvýšiť aj finančnú a materiálnu pomoc. Postupuje podľa žiadostí o formu pomoci z Turecka. Do krajiny pošlú na budúci týždeň generátory a spacie vaky, monitoruje ďalšie požiadavky, uviedol Lipavský po dnešnom rokovaní kabinetu.

16:53 Arménsko napriek napätým vzťahom s Ankarou vyslalo záchranný tím s 27 členmi do oblasti postihnutej zemetrasením v Turecku a 29-členný tím do Sýrie, oznámilo v stredu arménske ministerstvo vnútra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

15:25  Záchranári v Turecku a Sýrii nachádzajú aj viac ako 50 hodín po ničivom pondelkovom zemetrasení v troskách budov preživších. V meste Kahramanmaraş na juhovýchode Turecka zachránili trojročného chlapca, v blízkom Adiyamane desaťročné dievča, napísal dnes denník Hürriyet. 

15:24 Od ničivého zemetrasenia, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, sú sociálne siete plné dezinformácií a nesprávne priradených fotografií či videí. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá o tom informovala v stredu.

14:37 Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že v dôsledku zemetrasenia zostalo bez domova takmer 300 000 ľudí. Predpokladá sa však, že tento údaj sa týka len vládou kontrolovaných oblastí Sýrie, takže celkový počet ľudí bez domova bude oveľa vyšší. V oblastiach ovládaných povstalcami v blízkosti hraníc s Tureckom žijú približne štyri milióny ľudí.

14:34  V katastrofálne poškodenom mestečku Pazarcik je toľko obetí, že telá sa vyhadzujú do miestnej hasičskej zbrojnice, pretože pre ne nie je iné miesto, uviedol denník The New York Times. V Antakyi ležia na zemi pred nemocnicou desiatky tiel zabalených do prikrývok a vriec, zatiaľ čo v Kahramanmaraşe slúži miestna športová hala ako dočasná márnica, informovala agentúra Reuters

13:15 Pápež František požiadal v stredu o solidaritu s Tureckom a so Sýriou, krajinami, ktoré zasiahlo v pondelok ničivé zemetrasenie. Zároveň poďakoval tým, ktorí v oboch týchto štátoch riskujú svoje životy, za záchranu druhých. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Modlím sa a vyjadrujem svoju blízkosť k ľudom, ktorí v dôsledku tejto ničivej katastrofy trpia... Ďakujem tým, ktorý pracujú na poskytovaní pomoci," uviedol pápež ba generálnej audiencii vo Vatikáne.

12:50 Ukrajina, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej vojenskej agresii, vyslala takmer deväťdesiatčlenný záchranársky tím do Turecka, ktoré tento týždeň postihlo ničivé zemetrasenie. Na facebooku to oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. O odchode záchranárov informovala aj ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti (DSNS), ktorá zároveň zverejnila video zachytávajúce odchod záchranárov.

 

Україна простягає руку допомоги Туреччині Зведений пошуково-рятувальний загін ДСНС України вирушив до Туреччини. Майже...

Posted by Ігор Клименко on Tuesday, February 7, 2023

"Takmer 90 záchranárov a desať pátracích a záchranárskych psov začne pracovať na odstránení následkov strašného zemetrasenia čo najskôr," napísal Klymenko. Podľa DSNS odcestovalo do Turecka 87 záchranárov, hasičov a zdravotníkov.

12:20 Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má vyše 11.000 obetí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri dnešnej návšteve postihnutých oblastí povedal, že v Turecku kvôli pondelkovým otrasom zomrelo najmenej 8574 ľudí. Ďalších 2530 ľudí podľa doterajších údajov zahynulo na severe Sýrie.

11:50 Ako sa očakávalo, Grécko vysiela do Turecka druhý veľký tím záchranárov. Lietadlo odlietalo zo Solúna.

11:05 Tím maďarskej záchrannej organizácie Hunor vyslobodil spod trosiek v Turecku doposiaľ 12 preživších a vytiahol sedem tiel. Podľa spravodajského servera HVG.hu (Heti Világgazdaság) to oznámilo v stredu ráno Celoštátne riaditeľstvo civilnej ochrany (OKF), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

10:40 Zemetrasenie v Turecku je jedným z najsmrteľnejších v tomto storočí, ale stále sa dejú zázraky, keď hrdinskí záchranári prehľadávaju trosky v drsných poveternostných podmienkach.

9:55 Na vyše 9500 stúpol v stredu dopoludnia počet mŕtvych po pondelkovom mohutnom zemetrasení v Turecku a Sýrii. Ide o najsmrtiacejšie zemetrasenie na svete za posledných vyše desať rokov. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

9:30 Zemetrasenie, ktoré v pondelok otriaslo Tureckom a Sýriou, si vyžiadalo už takmer 9500 obetí, z toho na 2500 na sýrskej strane hranice. Uviedli to dnes zahraničné agentúry s odvolaním sa na oficiálne štatistiky oboch krajín. Záchranné tímy pracovali v oblasti cez noc v snahe vyslobodiť zo sutín budov preživších, šance na záchranu zasypaných sú ale aj vzhľadom na mrazivé teploty čoraz menšie.

MIMORIADNY ONLINE Počet obetí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamran Jebreili)

9:00 Vláda militantného hnutia Taliban v Afganistane pošle po pondelkovom ničivom zemetrasení Turecku a Sýrii pomoc za vyše 165-tisíc dolárov, uviedlo v oznámení afganské ministerstvo zahraničných vecí. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry Reuters.

8:30 3,5-ročného ArifKaana, ktorý bol pod troskami v Kahramanmaraş, zachránili živého 43 hodín po zemetrasení.

7:30 Záchranári zachránili ďalšie dieťa spod sutín budovy po ničivých zemetraseniach v Turecku. 

7:00 Zemetrasenie, ktoré v pondelok otriaslo Tureckom a Sýriou, si vyžiadalo už viac ako 8300 obetí, z toho vyše 2400 na sýrskej strane hranice. Uviedli to dnes zahraničné agentúry s odvolaním sa na oficiálne štatistiky oboch krajín. 

7. feburár Turecko v bilancii zverejnenej v utorok neskoro večer informovalo o 5894 mŕtvych. V Sýrii v oblastiach pod kontrolou opozície aj vlády zahynulo 2470 ľudí. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby dnes na twitteri informovala o najmenej 1280 mŕtvych v oblastiach na severozápade Sýrie."Očakáva sa, že číslo významne vzrastie, pretože pod sutinami sú stovky rodín, viac ako 50 hodín po zemetrasení," uviedla organizácia.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

5. a 6. február Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa udrelo na juhozápade Turecka neďaleko hraníc so Sýriou v noci z nedele na pondelok. Nasledovali ďalšie otrasy. Okrem tisícov mŕtvych sú ďalšie desaťtisíce zranených.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu