Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo sa mlieko v Rusku predáva po kilách? Obchodné reťazce objavili spôsob, ako zavádzať obyvateľov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Čoraz viac ruských predajní mení obaly na mlieko. Z pôvodných litrov sa zrazu na mlieku objavuje hmotnosť v kilogramoch. Ide o veľký klam, pretože čísla sa nemenia. Vojna spôsobila, že cena potravín išla rapídne nahor aj v Rusku a predajcovia sa snažia zarobiť všetkými možnými spôsobmi.

archívne video

Bitka o mlieko

Rastúce ceny potravín zasiahli aj Rusko. Domáci predajcovia sa preto rozhodli udávať hmotnosť produktu už nie v litroch, ale v kilogramoch. V praxi to znamená, že na krabici je napísané 1 kg. Pre bežných ľudí sa tým nič nemení, ale odborníci poukazujú na marketingový trik. Uvádza to ruský server RBC. V konečnom dôsledku totiž ľudia platia viac.

Kupujú menej 

Podobná zmena nastala aj v prípade obalov od šľahačky, smotany či kefíru, na ktorých sa uvádza ich hmotnosť a nie objem. Výrobcovia mlieka sa pravdepodobne snažia takýmto spôsobom zamaskovať zníženie objemu produktu v balení. Drvivá väčšina spotrebiteľov v Rusku totiž nepredpokladá, že jeden kilogram mlieka je menej ako jeden liter. Mlieko má vyššiu hustotu ako voda, takže ak by sme chceli byť presní, 1 kg mlieka zodpovedá 0,97 l mlieka. V praxi to znamená, že Rusi kupujú menej mlieka bez toho, aby o tom vedeli. 

Prečo sa mlieko v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa RBC sa takto označujú najmä mliečne výrobky pod značkami House in the Village, Bezhin Lug a Viola. Na baleniach je v mnohých prípadoch uvedený jeden kilogram, prípadne tisíc gramov. "Tekutý tovar sa v Rusku predáva tradične v objemoch, nie kilách," vysvetlil Dmitrij Janin, predseda predstavenstva Medzinárodnej konfederácie spotrebiteľských spoločností. Nápisy "1 kg" namiesto "1 liter" sa na baleniach mlieka začali objavovať už pred niekoľkými rokmi. 

Možné riešenie

"Ľudia z oblasti marketingu si dobre uvedomujú úroveň vedomostí Rusov z fyziky. Väčšina spotrebiteľov totiž pri mlieku nevidí rozdiel medzi litrom a kilogramom. V istom zmysle je to potom pre nich zavádzajúce," doplnil. Riešením problému by podľa neho mohlo byť využitie podobných metód ako v EÚ, keď cenovky označujú náklady v prepočte na kilogram alebo liter v závislosti od typu produktu.

Prečo sa mlieko v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako pre RBC objasnil Artem Belov, generálny riaditeľ Národnej únie výrobcov mlieka, na trhu nedochádza k hromadnému prechodu na mlieku z 1 litra na 1 kg. Pripúšťa však, že niektorí výrobcovia sa môžu k takémuto kroku uchýliť. "Výsledkom potom je, že nemuseli zvýšiť cenu, ale znížili objem. Napokon len prepíšu litre na kilogramy a bežný človek si nič nevšimne. Tak ako predtým, aj teraz tam svieti jednotka," vyjadril sa. Ceny surového mlieka v roku 2022 výrazne vzrástli. Podľa Rosstatu sa priemerná predajná cena ruských poľnohospodárskych výrobcov zvýšila o 20,1 percenta v porovnaní s úrovňou z roku 2021 (z 27,5 na 33 rubľov za 1 kg). 
 

Viac o téme: PredajMliekoKilogramyZavádzanieLitreRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu