Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajina si predvolá maďarského veľvyslanca: Dôvodom sú výroky Orbána

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo vnútra si predvolá maďarského veľvyslanca pre "úplne neprijateľné" výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Ukrajine, oznámil v piatok Kyjev. Informuje o tom agentúra Reuters.

Orbán povedal novinárom, že Ukrajina je zem nikoho a prirovnal ju k Afganistanu, napísal na sociálnej sieti hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. "Takéto vyhlásenia sú úplne neprijateľné. Budapešť pokračuje vo svojom kurze, ktorého cieľom je zničenie maďarsko-ukrajinských vzťahov," dodal. "Maďarský veľvyslanec bude predvolaný na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na otvorenú diskusiu. V rámci svojej reakcie si vyhradzujeme si právo na podniknutie ďalších krokov," napísal Nikolenko.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Orbán v piatok povedal, že Maďarsko bude vetovať akékoľvek sankcie EÚ voči ruskému energetickému sektoru, pripomína Reuters. Maďarsko opakovane kritizuje sankcie Európskej únie voči Moskve s tvrdením, že nedokážu účinne oslabiť Rusko, ale môžu zničiť európsku ekonomiku.

Viac o téme: PredvolanieVeľvyslanecVýrokyUkrajinaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu