Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Streľba v Kalifornii: Hlásia mŕtvych a zranených!

Streľba v Kalifornii si vyžiadala obete.
Streľba v Kalifornii si vyžiadala obete. (Zdroj: profimedia.sk)

LOS ANGELES - Streľba v tanečnom štúdiu v kalifornskom meste Monterey Park, ktoré sa nachádza východne od Los Angeles a kde žije početná ázijská komunita, si vyžiadala životy desiatich ľudí a ďalších desať ich bolo zranených, píše agentúra AP s odkazom na políciu. Agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad losangelského šerifa píše, že páchateľ, podľa svedkov Aziat, z miesta činu utiekol a polícia po ňom pátra. Jeho motív nie je v tejto chvíli jasný. Streľba vypukla po oslavách čínskeho nového roka.

Bob Boese z kancelárie losangeleského šerifa uviedol, že streľba vypukla v podniku na Garvey Avenue a polícia dostala hlásenie o 22:22 miestneho času (07:22 SEČ). Polícia na miesto podľa Meyera prišla o 22:30 miestneho času, keď z tanečného štúdia utekali ľudia. Policajti šli do budovy, zatiaľ čo záchranári pomáhali zraneným.

Policajný kapitán Andrew Meyer neskôr povedal, že na mieste zahynulo desať ľudí a ďalších desať zranených bolo prevezených do nemocnice. Stav najmenej jedného z nich je kritický. Polovica obetí sú muži a druhá ženy, povedal neskôr na tlačovej konferencii šerif okresu Los Angeles Robert Luna.

Muž podozrivý zo streľby je podľa opisu svedkov Aziat vo veku medzi 30 až 50 rokmi, píše Reuters s odvolaním sa na úrady. "Musíme túto osobu čo najskôr dostať z ulíc," povedal novinárom Luna. Motív podľa Meyera zatiaľ nebol objasnený, ale polícia vyšetruje možnú súvislosť s ďalším incidentom v neďalekom meste Alhambra.

Stanica CBS Los Angeles píše, že v tomto druhom prípade sa jedná o tanečnú sálu Lai Lai v Alhambre. Úrady teraz zisťujú, či tam bol páchateľ z Monterey Park. Podľa svedkov do tohto podniku vošiel Aziat so zbraňou ruky, pričom návštevníkom sa podarilo mu ju zobrať, píše Reuters. Nikto nebol zranený a muž utiekol, uviedol Luna.

Prezident Joe Biden bol podľa Bieleho domu o útoku informovaný a nariadil Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), aby pomohol miestnej polícii.

Monterey Park sa nachádza zhruba 16 kilometrov od centra Los Angeles a má približne 60.000 obyvateľov, vrátane početnej ázijskej komunity, prevažne čínskeho pôvodu, píše AP. Los Angeles Times s odkazom na informácie zo sčítania ľudu uvádza, že ázijskí Američania v Monterey Park tvoria 65 percent obyvateľov. Spravodajský web BBC napísal, že koniec sobotných osláv čínskeho nového roku tam bol plánovaný na 21:00 miestneho času.

K tanečnej sále bolo podľa záberov na sociálnych sieťach vyslaných mnoho policajtov, ktorí namiesto činu uzavreli žltou páskou. Jedno z videí zverejnených krátko po streľbe zachytilo, ako sanitky odvážajú zranených do nemocnice. Mnoho z týchto ľudí je zrejme ázijského pôvodu. Ďalšie zábery zachytávajú ľudí ležiacich na zemi.

Majiteľ protiľahlej rybej reštaurácie Seung Won Choi citovaný denníkom Los Angeles Times hovoril o mužovi s poloautomatickou zbraňou. Uviedol, že k nemu do reštaurácie pribehli traja ľudia a povedali mu, aby zamkol. Povedali, že v oblasti sa pohybuje ozbrojený muž, ktorý má väčšie množstvo munície a opakovane si nabil zbraň.

Tento mesiac ide podľa AP o piatu streľbu do ľudí v USA so štyrmi a viacerými obeťami na životoch a jedná sa o najväčší počet zastrelených od streľby v škole v texaskom meste Uvalde, pri ktorej vlani zahynulo 19 detí a dvaja dospelí. Osemnásťročného páchateľa Salvadora Ramosa zastrelila polícia.

Viac o téme: ObeteStreľbaKaliforniaLos AngelesMonterey Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu