Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Letecká havária si vyžiadala životy dvoch mužov: Zomreli paradoxne cestou na pohreb

V okrese Westchester sa zrútilo malé dopravné lietadlo. Zobraziť galériu (2)
V okrese Westchester sa zrútilo malé dopravné lietadlo. (Zdroj: YouTube/CBS New York)

NEW YORK - Boruch Taub a Binyamin 'Ben' Chafetz zomreli pri leteckom nešťastí v New Yorku. Chvíľu pred haváriou v okrese Westchester Chafetz poslali text priateľom. V ňom sa písalo, že ich jednomotorový Beechcraft Bonanza A36 „stratil motor“. Dvojica bola na ceste na pohreb, uvádzajú miestne správy. 

Dvaja muži zomreli po tom, čo sa ich lietadlo zrútilo v New Yorku na ceste na pohreb – s devastujúcou záverečnou textovou správou zaslanou priateľom, že „stratili motor“

Minúty pred haváriou vrtuľníka s ukrajinským ministrom na palube (Zdroj: Twitter/@UkraineEugenia)

Boruch Taub a Binyamin 'Ben' Chafetz, obaja z Clevelandu a identifikovaní židovskou spravodajskou organizáciou Belaaz News, zahynuli vo štvrtok večer, keď sa ich jednomotorové lietadlo približne o 17:25 dostalo do technických problémov a havarovalo v okrese Westchester. 

Taub, majiteľ spoločnosti „MasterWorks Automotive & Transmission“, bol pilotom Beechcraft Bonanza A36, zatiaľ čo Chafetz, ktorý pracoval ako technologický podnikateľ, bol jeho jediným pasažierom, píše Daily Mail.

V ich posledných chvíľach Chafetz poslal textovú správu priateľskej skupine WhatsApp, v ktorej poslal lásku rodine a požiadal svoju komunitu, aby sa za neho modlila.

"Milujem ťa a deti," uviedol v textovej správe zverejnenej na Twitteri. „Je mi ľúto za všetko, čo som urobil. Aay rehillim. Stratili sme motor. Zavolaj a nech komunita odrieka Tehillim.“ Tehillim je hebrejský výraz pre Knihu žalmov.

Let odišiel z letiska JFK na malé regionálne letisko mimo Clevelandu v štáte Ohio. Riadenie letovej prevádzky na letisku Westchester County stratilo spojenie s pilotom okolo 17:30 po tom, čo pilot nahlásil poruchu motora.

Federálny úrad pre letectvo povedal pre portál theyeshivaworld.com, že v tom čase boli asi jednu míľu od letiska. Taub potom údajne zavolal, aby nahlásil nízky tlak oleja a o niekoľko minút neskôr bola vyhlásená núdzová situácia. 

O niekoľko minút neskôr bolo z riadenia letovej prevádzky počuť „MAYDAY“, po ktorom už nenastal žiadny kontakt. Prvý zasahujúci zriadili mobilné veliteľské stanovištia po celej oblasti mimo letiska a na niekoľkých miestach v blízkych uliciach.

Posádky išli pešo do neďalekých zalesnených oblastí a podľa správ bolo vyslaných aj 12 potápačských tímov a člnov, aby prehľadali okolité vodné plochy.

Dážď, hromy a blesky údajne obmedzili pátranie zo vzduchu a veľmi sťažili viditeľnosť. Predstavitelia povedali, že na palube lietadla, ktoré má kapacitu až šesť ľudí, bol jeden cestujúci a pilot, ktorých identifikovali ako Tauba a Chafetza.

Letecká havária si vyžiadala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Flightradar24)

Podľa webovej stránky leteckého magazínu DansDeals po Chafetzovi zostala manželka a sedem detí.

V závislosti od mnohých faktorov je priemerná cena použitého Beechcraft Bonanza A36 240 000 dolárov. Bol vyrobený v rokoch 1970 až 2005 a vyžaduje si posádku jednej osoby a môže prepraviť až päť cestujúcich.

Viac o téme: PohrebLetecké nešťastieLetecká nehodaNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu