Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Babiš si sype popol na hlavu a pripustil chybu: Na billboardoch to malo byť úplne inak! Týmto si to pokazil

Andrej Babiš pripustil chybu na billboardoch. Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš pripustil chybu na billboardoch. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Po celom Česku sú vylepené po prvom prvom kole prezidentských volieb billboardy, na ktorých je Andrej Babiš s popisom, kde sa označuje za diplomata, nie vojaka. To sa však možno zmení. Babiš pripustil, že nie je v poriadku vymedzovať sa voči vojakom všeobecne.

Na billboardoch je text: „Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat, nie vojak.“ To však nesúhlasí s realitou. Prezident má v prípade vojnového konfliktu len formálne kompetencie, píše portál novinky.cz.

archívne video

Babiš: Najväčší odpad je, keď ľudia zneužijú choré deti proti politikom (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Okrem toho sa Babiš vymedzuje proti vojakom hrdinom, ktorí v boji položili svoj život. Pravdepodobne mu tiež došlo, že česká armáda patrí k najdôveryhodnejším inštitúciám, podľa prieskumov jej dôveruje 75 percent ľudí.

Petr Pavel
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel  (Zdroj: profimedia.sk)

Billboardy boli preto terčom kritiky a Andrej Babiš pripustil, že text na nich mohol byť iný. „Ja na tom billboarde hovorím o pánovi Pavlovi. A možno namiesto vojak tam malo byť generál,“ povedal v pondelok v Českej televízii. „To som kolegom povedal, že to nie je dobre,“ dodal. Navyše Babišov súper v druhom kole volieb Pavel je generálom vo výslužbe.

Novinky.cz oslovili odborníkov, podľa ktorých sa Babiš v billboardovej kampani priživovať na strachu z vojny. Na internete sa už objavujú "zaručené" informácie, že Petr Pavel sa po svojom prípadnom zvolení chystá vyhlásiť mobilizáciu a poslať Čechov bojovať na Ukrajinu. To však podľa zákona nie je možné.

K problematike sa na Facebooku vyjadril aj ústavný právnik Jan Kysela. Ten v príspevku vymenoval dôvody, prečo prezident nemôže zatiahnuť štát do vojny. Ústavný poriadok mu to jednoducho neumožňuje.

 

Na okraj aktuální "debaty" o prezidentovi "mírovém" a "válkychtivém": 1. Český ústavní pořádek vůbec neobsahuje...

Posted by Jan Kysela on Sunday, January 15, 2023

 

Viac o téme: Prezidentské voľbyČeskoAndrej BabišPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu