Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V mexickom metre budú hliadky národnej gardy: Nehody sú vraj dôsledkom sabotáží

Claudia Sheinbaum o metre
Claudia Sheinbaum o metre (Zdroj: Twitter/Claudiashein)

MEXIKO - V metre v hlavnom meste Mexika bude nasadených 6060 príslušníkov Národnej gardy. Ide o reakciu na sériu nehôd, ktoré by podľa primátorky Claudie Sheinbaumovej mohli byť spôsobené sabotážou. V noci na piatok o tom informovala agentúra AP.

K poslednej nehode v mexickom metre došlo minulú sobotu, keď sa pri prejazde medzi stanicami zrazili dva vlaky metra, pričom zahynul jeden človek a desiatky osôb utrpeli zranenia. 

Nasadení majú byť niekoľko mesiacov

Miestne médiá informovali, že na tomto úseku trate boli predtým problémy so signalizáciou. Sheinbaumová uviedla, že príslušníci gardy budú rozmiestnení na staniciach metra "a v niektorých ďalších zariadeniach" v dopravnom systéme.

Nasadení tam majú byť "niekoľko mesiacov". Nevysvetlila, ako príslušníci gardy, ktorí sú väčšinou z armády a sú zaradení do orgánov činných v trestnom konaní, budú môcť pomôcť zvládnuť situáciu, ktorá je - podľa AP - zrejme spôsobená skôr chybami v údržbe, konštrukcii alebo prevádzke metra.

Rozhodnutie kritizovali najmä mimovládne organizácie

Povolanie gardy na tento účel pripomína podľa AP zvyk prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorý sa spolieha na armádu pri mnohých činnostiach - od vymáhania vlády zákona až po projekty výstavby infraštruktúry. Sheinbaumovej rozhodnutie kritizovali najmä mimovládne organizácie, ktoré sa obávajú nedostatku transparentnosti a nadmerného používania sily. 

Aj keď vedenie metra uviedlo, že gardisti nebudú ozbrojení, používatelia internetu sa v diskusiách zaujímali, či povinný nástup 6000 ľudí nezhorší preplnenosť, akú často badať vo vlakoch a na nástupištiach metra v meste.

Nehody v mexickom metre sú pre Sheinbaumovú ohrozením

Nehody v mexickom metre sú pre Sheinbaumovú ohrozením - je totiž považovaná za najpravdepodobnejšieho kandidáta vládneho Národného hnutia za obnovu (Movimiento Rrgeneración Nacional - Morena) v prezidentských voľbách v roku 2024, keď sa bude rozhodovať o nástupcovi Lópeza Obradora. 

Podobne ako prezident, aj Sheinbaumová často pripisuje vlastné neúspechy sprisahaniu konzervatívcov voči svojej osobe,  konštatovala AP. V minulosti sa v súvislosti s problémami v prevádzke mexického metra hovorilo o zlom technickom stave, nedostatočnej údržbe, zastaraných elektronických systémoch, častých zemetraseniach v meste i o mäkkej pôde. Sabotáž sa doteraz ako príčina problémov nikdy nespomínala.

Viac o téme: HliadkySabotážMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu