Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zrada alebo naivita? Fotka syna vodcu wagnerovcov privolala Ukrajincov, padli desiatky jeho priateľov

Syn vodcu wagnerovcov Pavel Prigožin sa fotí pred penziónom v Kadiivke. O pár hodín ho Ukrajinci zbombardujú.
Syn vodcu wagnerovcov Pavel Prigožin sa fotí pred penziónom v Kadiivke. O pár hodín ho Ukrajinci zbombardujú. (Zdroj: Twitter/Aric Toler)

KADIIVKA – O wagnerovcoch je verejne známe, že nepatria priamo do ruskej armády. Jevgenij Prigožin verbuje k sebe mužov, ktorí boli z jej radov vyhodení. Považuje sa za priateľa Kremľa, takže v podstate by sme mohli hovoriť o ďalšej ruskej jednotke. Jej členovia sa zhromaždili aj so synom vodcu v jednom z ukrajinských hotelov. Stačila však jedna zverejnená fotografia a osud jednotky bol spečatený.

archívne video

Ukrajina oslavuje svojich obrancov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Pavel Prigožin, syn vodcu wagnerovcov Jevgenija Prigožina, sa buď dopustil obrovskej chyby, ktorá ho takmer stála život, alebo cielene pomohol Ukrajincom skoncovať so svojou jednotkou. Isté je zatiaľ to, že sa nechal odfotiť pred penziónom Ždanova v meste Kadiivka (Luhansk). Presne tu sa ukrývala jeho jednotka pred nepriateľom, informuje Daily Mail.

K fotografii sa však dostal aj nepriateľ. V sobotu 10. decembra o 20:30 miestneho času preto Ukrajinci presne vedeli, kde majú zaútočiť. Z penziónu v Luhanskej oblasti sa stali ruiny a podľa doteraz zistených informácií bolo zabitých 18 žoldnierov a ďalších 50 utrpelo vážne zranenia. Pokiaľ išlo skutočne o naivitu a nerozvážnosť, keď sa fotografia dostala na sociálnu sieť, išlo by už o druhý takýto prešľap wagnerovej skupiny. V prvom prípade bol vinníkom Sergej Šerda, ktorý taktiež zverejnil na internete svoju podobizeň v sídle, kde sa práve nachádzal. Ukrajinská armáda mala aj v tomto prípade výrazne uľahčenú úlohu. 

Budova penziónu Ždanova mala byť zasiahnutá raketami HIMARS americkej výroby. Po útoku sa objavili na sociánych sieťach fotografie sutín a prachu. Guvernér regiónu v exile Sergej Haidai sa vyjadril, že na penzión zaútočili ukrajinské sily, ktoré vedeli, že sa v budove nachádza jednotka od wagnerovcov. 

Správy z Kremľa

Proruský kanál ZOV News uviedol k útoku nasledovné: "V archíve sa našla fotografia toho penziónu v Kadiivke, ktorý dnes zničili ukrajinské ozbrojené sily raketami HIMARS. Muž stojaci pred hotelom je syn Jevgenija Prigožina." Vyšetrovatelia v Bellingcate nemohli s určitosťou potvrdiť totžnosť Prigožina mladšieho, pretože fotografia je vraj príliš rozmazaná. Ukrajinci mali cez sociálne siete (aj Telegram, kde bola fotografia uverejnená) sledovať Prigožinovho syna a takýmto spôsobom sa dostať k presnej polohe jednotky.

 

Ukraine strikes Wagner HQ in Luhansk, governor says The Ukrainian governor Serhiy Haidai said this hotel in the town of Kadiivka, Luhansk region, was hit by the country's forces

Posted by Magda Quinlan on Sunday, December 11, 2022

Moskvou podporovaní miestni predstavitelia v Luhansku potvrdili, že Ukrajinci síce zničili budovu penziónu v Kadiivke, no tvrdili, že v tom čase nebola vôbec využívaná a nikto sa v nej nenachádzal. 

Funguje osem rokov 

Wagnerova skupina je súkromný vojenský dodávateľ s úzkymi väzbami prepojený na Kremeľ. Je známe, že jej vojaci bojujú v niektorých častiach Ukrajiny a sú nasadení aj v niekoľkých afrických krajinách. Skupina je známa svojou brutalitou. Len minulý mesiac bol 55-ročný bývalý wagner Jevgenij Nužin ubitý na smrť po tom, ako prebehol na druhú stranu k Ukrajincom. Prigožin uvádza, že žoldniersku jednotku založil počas prvej ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2014.
 

Viac o téme: Odhalenieútok LuhanskVojna na UkrajineKadiivkaWagnerovciPrigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu