Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo fabrike na iPhony to vrie: Zamestnanci rozbíjali bezpečnostné kamery a lietalo všetko, čo im prišlo pod ruku!

(Zdroj: Twitter/KimDotcom)

PEKING – Čína zavádza stále prísnejšie opatrenia s nárastom prípadov ochorenia Covid19. Nulová tolerancia ochorenia spôsobuje frustráciu a nepokoje na mnohých miestach. V stredu vypukli vo fabrike na výrobu telefónov značky Apple podľa agentúry Reuters nepokojne, ktoré poukazujú na extrémne sociálne a finančné dopady týchto obmedzení.

V čínskych mestách sú aktuálne uzavreté nákupné strediská a parky. Do platnosti vstúpilo aj obmedzenie pohybu osôb, najmä pre prichádzajúcich ľudí z iných krajín. Čína totiž zaznamenala taký počet infekcií, ktorý sa priblížil k číslam z apríla. V krajine, kde žije viac ako 1,4 miliardy ľudí, pribudlo za uplynulý deň 28.883 nových prípadov nákazy koronavírusom, prevažne asymptomatických. Čínske proticovidové opatrenia, ktoré sú v súčasnosti najprísnejšie na svete, podnietili nespokojnosť v celej krajine a ovplyvnili produkciu viacerých výrobcov vrátane taiwanskej spoločnosti Foxconn, najväčšieho dodávateľa iPhonov spoločnosti Apple.

Podľa agentúry Reuters pracovníci fabriky v meste Čeng-čou strhávali zábrany a bojovali s úradníkmi v ochranných oblekoch. Zamestnanci rozbíjali bezpečnostné kamery. "Dajte nám naše platy," skandovali pri nepokojoch. Incident sa odohral po tom, ako mnoho zamestnancov z rozsiahleho priemyselného areálu, kde zvyčajne pracujú stovky tisíc ľudí, odišlo, keď na začiatku novembra úrady v oblasti vyhlásili prísne pandemické opatrenia. Obávali sa, že budú musieť stráviť dlhú karanténu v priemyselnom areáli.

V závode Foxconnu v Čeng-čou, kde pracuje a žije vyše 200.000 ľudí, sa na ploche zhruba 1,4 milióna metrov štvorcových nachádzajú ubytovne, reštaurácie aj športoviská. Továreň vyrába zariadenia spoločnosti Apple, vrátane prístrojov iPhone 14 Pro a Pro Max, a zabezpečuje 70 percent celosvetových dodávok iPhonov. Apple na miesto vyslal svoj tím a uviedol, že úzko spolupracuje so spoločnosťou Foxconn, aby zabezpečil, že obavy zamestnancov budú vyriešené.

Niektorí akcionári Applu sa domnievajú, že protesty ukazujú riziká, ktorým firma čelí pre svoju závislosť od výroby v Číne. Podľa agentúry Reuters by sa v závode mohol objem výroby v novembri prepadnúť až o 30 percent. Foxconn si kladie za cieľ obnoviť tam plnú výrobu do druhej polovice mesiaca. Spoločnosť Apple však varovala, že očakáva nižší odbyt prémiových modelov iPhone 14, ako sa predtým predpokladalo.

Viac o téme: EkonomikaČínaIPhoneAppleCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu