Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty prvý (12. november 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/IuliiaMendel)

KYJEV - Po ruskom ústupe z neďalekého mesta Cherson sú viditeľné nové značné škody na veľkej priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, uviedla v piatok americká spoločnosť Maxar, ktorá sa zaoberá satelitnými snímkami. Informuje o tom agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 260

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 260 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Ruské straty podľa ukrajinských Ozbrojených síl.

20:58 Ukrajinci oslavujú oslobodenie Chersonu.

19:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer potvrdil, že ukrajinská armáda ovláda už viac ako 60 lokalít v oslobodenej časti Chersonskej oblasti. Informoval, že ruské jednotky "pred útekom zničili všetku kritickú infraštruktúru". Avizoval však, že Ukrajina všetko obnoví, "aj keď to nejaký čas trvá".

19:17 Ruský prezident Vladimír Putin hovoril telefonicky so svojím iránskym náprotivkom Ebráhimom Raísím a zhodli sa na prehĺbení politickej, obchodnej a ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie Kremľa. Kedy sa telefonát odohral, nie je jasné.

18:21 Sociálne siete zaplavili v uplynulých dňoch fotografie a videá, na ktorých ukrajinskí vojaci aj bežní občania pózujú s červenými melónmi. Tie sa totiž stali symbolom nádeje vo víťazstvo vojny po tom, čo sa ruské sily stiahli z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. TASR informuje na základe sobotnej správy agentúry DPA.

17:17 Oslavy v Chersone

16:38 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa stretol so šéfom americkej diplomacie Antony Blinkenom.

15:49 Do juhoukrajinského mesta Cherson sa po stiahnutí ruských vojakov, ktorí mesto okupovali vyše osem mesiacov, vracajú príslušníci ukrajinskej polície, ako aj vysielacie spoločnosti. V sobotou to na sociálnej sieti Facebook oznámil šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AP.

15:16 Posledných osem mesiacov museli žiť pod ruskou okupáciou. Mnoho miestnych zažilo mučenie, prežívalo v otrasných podmienkach, teraz ale v uliciach ukrajinského Chersonu zavládla eufória, opísal spravodajca americkej televíznej stanice CNN, ktorý bol jedným z prvých západných novinárov, kto sa dnes do mesta dostal. Dobrú náladu obyvateľom podľa neho nekazilo ani to, že sú takmer bez vody, bez elektriny a bez internetového spojenia.

14:05 Zakaždým, keď sa dôchodkyňa Halyna Halycká pripravuje na cestu do nemocnice, ťaží ju myšlienky, či pôjde prúd a potečie voda, aby mohla procedúru absolvovať do konca. Výpadky dodávok elektriny spôsobené ruskými útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru môžu zakaždým trvať celé hodiny. Môže to byť práve v čase, keď Halycká a ďalších 27 pacientov v nemocnici v meste Obuchov južne od Kyjeva leží napojenie na prístroje na dialýzu obličiek, napísala agentúra Reuters.

14:01 Rusko pri rokovaniach so zástupcami OSN o osude obilnej dohody zdôraznilo význam, aký prikladá možnosti slobodných dodávok svojich hnojív a obilia na svetový trh, uviedla dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie ruskej diplomacie. Rozhovory s predstaviteľmi OSN v Ženeve v piatok viedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

14:00 Strategické zlyhanie Moskvy pri ukrajinskom meste Cherson vyvolá v očiach ruskej verejnosti pochybnosti o zmysle vojny na Ukrajine. V sobotu to vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:43 Francúzsky prezident Macron zablahoželal Ukrajine k opätovnému získaniu kontroly nad Chersonom.

13:40 "Cherson je späť doma." Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenková zdieľal fotografie oslobodeného Chersonu. Dodal, že ľudia na tento deň čakali 8 mesiacov. "A teraz sme tu," napísal.

12:57 Rusko môže spustiť masívny raketový útok na Ukrajinu počas summitu G20, ktorý sa bude konať 15. až 16. novembra. Informoval o tom hovorca veliteľstva vzdušných síl Jurij Ignat.

12:54 Ruskí okupanti sa musia pri odchode z mesta Nova Kachovka , Chersonský región, ponáhľať.

11:54 Oslavy oslobodenia Chersonu pokračujú aj dnes. Cherson bol jediným regionálnym centrom, ktorého sa Rusi zmocnili od začiatku februárovej invázie.

11:51 Rusko môže počas summitu G20 zaútočiť na Ukrajinu. Plukovník Jurij Ihnat povedal, že Rusko uprednostňuje „v takýchto dňoch nejaké provokácie“. Rusko spustilo svoj posledný masový útok 31. októbra, pričom zasiahlo energetické zariadenia na celej Ukrajine.

11:00 Dočasným hlavným mestom Ruskom okupovaného ukrajinského administratívného územia Chersonská oblasť sa stal Heničesk. Podľa britského denníka The Guardian to oznámil Alexandr Fomin, jeden z členov Ruskom dosadeného oblastného vedenia. Chersonská oblasť je jedným z regiónov, o ktorých Ruská federácia tvrdí, že ich anektovala. "Sú tam sústredené všetky hlavné úrady," povedal podľa Guardianu Fomin. Britské noviny sa odvolávajú na správu ruskej agentúry TASS.

10:45 Rusko útočí na Sumskú oblasť pomocou MLRS. Ruské jednotky zaútočili na pohraničné územia viacerými odpaľovacími raketovými systémami ráno 12. novembra, uviedol guvernér oblasti Sumy Dmytro Zhyvytsky. Došlo k 10 výbuchom, povedal Zhyvytsky.

10:42 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 12. novembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:17 Stiahnutie Ruska z Chersonu je „verejným uznaním jeho ťažkostí“ na západnom brehu rieky Dnipro. Rusko sa stále pokúša o evakuáciu vojakov z iných oblastí „cez rieku do obranyschopných pozícií na východnom brehu“, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimír PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu