Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kanadský premiér obviňuje Čínu: Ide o agresívne hry so zasahovaním do demokracie

Kanadský premiér Justin Trudeau
Kanadský premiér Justin Trudeau (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau obviňuje Čínu z pokusov zasahovať do volieb v Kanade a označil to za "agresívne hry" s kanadskou demokraciou a inštitúciami. Informujú o tom správy agentúry AFP a stanice BBC.

Premiér reagoval na správy kanadskej televíznej stanice Global News, podľa ktorých Peking finančne podporoval "utajenú sieť" kandidátov v nedávnych voľbách. Predstavitelia bezpečnostných služieb mali Trudeaovej vláde oznámiť, že Čína sa usiluje ovplyvniť alebo narušiť demokratické procesy v Kanade, uviedla Global News s odvolaním sa na nemenované zdroje. Malo ísť o riadený prevod finančných prostriedkov cez zákonodarcu v kanadskom štáte Ontario a ďalších najmenej 11 kandidátov vo voľbách, či čínskych spolupracovníkov na ich kampaniach.

"Prijímame výrazné opatrenia na posilnenie zásadovosti našich volebných procesov a našich systémov a budeme aj naďalej investovať do boja proti zásahom do volieb, proti zahraničným zásahom do našich demokracií a inštitúcií," povedal Trudeau. Krajiny a štátni činitelia z celého sveta však podľa jeho slov "nanešťastie" aj naďalej hrajú agresívne hry s kanadskými inštitúciami a demokraciami.

Čína odmieta obvinenia

Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) minulý mesiac oznámila, že vyšetruje správy v spojitosti s trestnou činnosťou tzv. "policajných" staníc, ktoré mala využívať Čína na uskutočňovanie operácii na území Kanady. Čína obvinenia z nezákonnej činnosti odmieta a tvrdí, že tieto zariadenia ponúkali služby ako je napríklad obnovovanie vodičských preukazov pre čínskych občanov žijúcich v zahraničí.

Viac o téme: Kanadský premiérObvinenie ČínaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu