Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečakaný konflikt? V Ázii to vrie medzi ďalšími dvoma štátmi: Útok Iránu je vraj len otázkou času

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIJÁD/WASHINGTON/TEHERÁN - Saudská Arábia poskytla Spojeným štátom tajné informácie o bezprostredne hroziacom iránskom útoku na saudskoarabské kráľovstvo. Informovala o tom s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov agentúra AP.

Rijád informáciu nekomentoval a žiadny americký zastupiteľský úrad v regióne nevydal odporúčanie alebo varovanie pre amerických občanov. Iránska diplomacia včera podľa agentúry Reuters odmietla, že by Irán predstavoval pre Saudskú Arábiu hrozbu.

AP pripomína, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena kritizovala Irán za boj proti protestom a za poskytovanie dronov Rusku pre boje na Ukrajine.

"Znepokojuje nás tá hrozba a so Saudskými Arabmi sme v kontakte prostredníctvom armády a spravodajských kanálov. Nebudeme váhať a budeme brániť svoje záujmy a svojich priateľov v regióne," uviedla americká bezpečnostná rada.

V iránskej televízii prirovnali Alžbetu II. k Adolfovi Hitlerovi (Zdroj: YouTube/MEMRI TV Videos)

Jeden zo zdrojov AP povedal, že hrozba útoku je reálna a týka sa najbližšej doby, možno 48 hodín. O tom, že sa Saudská Arábia podelila o informácie, ktoré získali jej tajné služby, informoval aj denník The Wall Street Journal.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Náser Kanaaní uviedol, že správy v západných médiách o tom, že Irán predstavuje pre Saudskú Arábiu hrozbu, sú nepodložené obvinenia.

Teherán viní Saudskú Arábiu a ďalšie krajiny vrátane USA z podnecovania protestov v Iráne. Duchovný vodca ajatolláh Ali Chameneí v stredu povedal, že USA manipulujú s verejnou mienkou v Iráne podporou protestných akcií. "Správy tajných služieb svedčia o tom, že nepriateľ vypracoval plán pre Teherán a ďalšie veľké aj menšie mestá," povedal Chameneí, ktorý podľa iránskej televízie narážal na americkú rolu v nepokojoch. "Ich cieľom je zabezpečiť si, aby ich iránsky národ nasledoval a aby sa názorovo zhodoval s britskými a americkými predstaviteľmi," vyhlásil Chameneí.

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Zobraziť galériu (3)
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí  (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

K protestom, ktoré začali po smrti mladej Iránky v policajnej väzbe, sa pripájajú mestá v celom Iráne a medzi demonštrantami sú aj školáci. Mladí ľudia podľa Chameneího chodia na demonštrácie bez toho, aby vedia, o čo ide. "Dôležití sú iba hlavní organizátori (tých incidentov), ​​ktorí pracujú v pozadí," povedal ajatolláh.

Viac o téme: Tajné službyútok USAIránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu