Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Varovanie pred lávovou katastrofou: Najväčšia sopka na svete má vybuchnúť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

HAVAJ – Obyvatelia Havaja boli varovaní pred zvýšenou aktivitou v sopke Mauna Loa. Tá v poslednej dobe vykazuje známky možného výbuchu. Úrady sú pripravené na poskytnutie pomoci, evakuačného plánu aj poskytnutie prístreškov.

Sopka vybuchla naposledy v roku 1984, no v poslednej dobe na jej povrchu zaznamenali prudký nárast zemetrasení. Odborníci sa však snažia ľudí upokojiť a tvrdia, že láve spôsobenej erupciou by trvalo hodiny, kým by sa dostala do najbližších domovov, informuje Unilad.

Talmadge Magno, správca civilnej obrany okresu Hawaii upokojil obyvateľstvo, aby neprepadali panike, aj keď „existuje potenciál pre nejaký druh lávovej katastrofy. Za súčasných podmienok erupcia z Mauna Loa nehrozí. Pripomíname ľuďom, aby využili túto príležitosť na registráciu pre krajské núdzové varovné správy a pripravili alebo prehodnotili svoje plány a v prípade potreby boli pripravení na akúkoľvek katastrofu."

Ak by došlo k erupcii, údajne je ťažko predpokladať, ktoré oblasti môžu byť zasiahnuté, keďže sopka tvorií 51 percent rozlohy ostrova. Obyvateľom sú však pripravený poskytnúť pomoc, vrátane informácií o bezpečenostných opatreniach, evakuačných ciest aj prístreškov.

Havajské observatórium sopky potvrdilo obavy, že sopka je v stave „nepokoja“ od polovice minulého mesiaca, keďže počet zemetrasení na vrcholoch prudko vzrástol z 10 na 20 za deň, no v poslednej dobe aj na 40 až 50 za deň. Ken Hon, hlavný vedec z The Hawaiian Volcano Observatory, v nedávnej správe o sopke povedal: "Mauna Loa je naďalej v stave zvýšeného nepokoja." Zároveň však upokojil obyvateľstvo, že erupcia zatiaľ vôbec nie je istá.

Viac o téme: SopkaHavajVýbuch´
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu