Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako to bolo s leteckou pohromou v Rusku? Neuveríte, čo spôsobilo tvrdý náraz do bytovky!

Haváriu bombardéra spôsobili čajky. Zobraziť galériu (2)
Haváriu bombardéra spôsobili čajky. (Zdroj: profimedia.sk. Getty Images)

MOSKVA - Ruský bombardér Su-34 sa pred týždňom zrútil v Jejsku na juhu Ruska, pretože sa mu pri vzlete do motora dostali dva vtáky, napísala v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na nemenované zdroje v bezpečnostných zložkách.

archívne video

242. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Bombardér sa zrútil na obytný dom v kúpeľnom meste pri Azovskom mori. Obaja piloti sa katapultovali. Nešťastie si vyžiadalo 15 mŕtvych, vrátane troch detí, ďalšie tri desiatky osôb utrpeli zranenia pri požiari, ktorý nasledoval po vznietení leteckého paliva.

Zrútenie vojenského lietadla v Jejsku.
Zobraziť galériu (2)
Zrútenie vojenského lietadla v Jejsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo)

"Počas vzletu sa dve čajky dostali do motorov Su-34. Ich pozostatky našli experti pri obhliadke trosiek lietadla. Táto skutočnosť viedla k požiaru jedného z motorov lietadla, čo bola príčina pádu," napísal TASS.

Obaja piloti podľa ministerstva obrany hlásili, že lietadlo vzplanulo počas stúpania po štarte. Su-34 odštartoval 17. októbra z vojenského letiska na cvičný let, lietadlo bolo bez výzbroje, uviedla agentúra.

Jejsk leží v ruskom Krasnodarskom kraji, zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré okupuje ruská armáda. Agentúra DPA minulý týždeň upozornila, že Jejsk leží natoľko blízko frontu na Ukrajine, že lietadlá odtiaľ môžu štartovať aj na bojové misie. Kvôli blízkosti k ukrajinskému bojisku majú teraz v okolí Jejsku zákaz lietať iné ako vojenské lietadlá.

Agentura RIA Novosti v pondelok s odvoláním na nejmenovaný zdroj informovala také o možné příčině nedělního zřícení stíhačky Su-30 v Irkutsku. Podle ní piloti stroje, který dopadl na dům, nemohli zabránit havárii, protože kvůli chybě pozemní obsluhy, která ponechala zbytky dusíku v kyslíkových lahvích, upadli za letu do bezvědomí. Dodala, že jde o nepotvrzenou hypotézu. Vyšetřovatelé mezitím uvedli, že zkoumají dvě možné verze, a sice selhání techniky, nebo chybu posádky. Piloti Su-30 se nekatapultovali a zahynuli. Nikdo další při neštěstí o život nepřišel.

Viac o téme: HaváriaObeteBombardérRuskoČajkyJejsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu