Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prelomový vynález, ktorý môže zachrániť milióny životov: Štyri druhy rakoviny zistia už z bežného testu!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nový test, ktorý objavili vedci vraj dokáže odhaliť rakovinu krčka maternice, maternice, prsníka a vaječníkov až 4 roky pred vypuknutím choroby. Dokáže tak zachrániť tisíce žien pred bolestivými biopsiami a psychicky a fyzicky náročným liečením.

Podľa poslednej vykonanej štúdie vedci zistili, že pomocou testovania dokázali odhaliť zvýšené riziko rakoviny u viac ako polovice žien, u ktorých sa v nasledujúcich štyroch rokoch objavili prvé príznaky rakoviny. Test sa vykonáva výterom a dokazuje, že z výteru sa dajú zistiť zmeny na bunkách skôr ako sa stanú rakovinovými, informuje DailyMail. V súčasnosti sú ženy testované najmä na ľudský papilomavírus (HPV), ktorý je zodpovedný za 99 percent prípadov rakoviny krčka maternice.

Podľa zistení publikovaných v časopise Genome Medicine testovanie fungovalo lepšie ako v súčasnosti dostupné metódy na detekciu ľudí s pokročilými bunkovými zmenami. Doktorka Chiara Herzogová z univerzity v Innsbrucku v Rakúsku uviedla, že iné testy fungujú tak, že zachytávajú bunky, ktoré rakovina vylúčila, čo znamená, že rakovina musí byť už prítomná. Tento test však dokáže odhaliť predpoklad u ženy na rakovinu už oveľa skôr. Profesor Martin Widschwendter z oddelenia pre výskum rakoviny na University College of London na tomto výskume pracuje už dve desaťročia. „Dôležité je, že naša práca dokázala, ako môže testovanie tej istej vzorky krčka maternice poskytnúť ženám informácie o riziku troch ďalších závažných druhov rakoviny – rakoviny prsníka, vaječníkov a maternice." 

Toto prelomové testovanie tak ponúka skvelý potenciál na prevenciu vzniku rakoviny u žien. Skríningové testovanie sa tak stáva stále efektívnejším a lekári dokážu zistiť ochorenie skôr akoby sa predpokladalo.

Viac o téme: Test RakovinaHPVNová štúdiaVýter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu