Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci prišli s desivým odhalením: Rakovina postihuje čoraz viac mladých ľudí, problémom je TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD – Rakovina sa môže prejaviť u každého a bez ohľadu na vek. Nefajčiť, vyhýbať sa spracovaným potravinám, udržovať si štíhlu líniu a mať pravidelne dostatok spánku sú klasické rady na prevenciu tejto zákernej choroby. Čo však s ľuďmi, ktorí ju dostali ako malé deti, alebo ešte skôr, ako sa vôbec narodili?

Podľa štúdie Harvadskej univerzity publikovanej v časopise Nature, majú ľudia narodení po roku 1990 väčšiu predispozíciu, že sa u nich vyvinie nejaký druh rakoviny ešte pred dosiahnutím 50-teho roku životu. Problém spočíva v tom, že už v ranom veku sme mohli byť vystavení nežiadúcim faktorom, ktoré sa u niektorých prejavia až neskôr, informuje The Conversation. Patrí sem stravovanie, životný štýl, prostredie v ktorom žijeme a v neposlednom rade aj mikróby v našich črevách. 

Najmä stravovanie a životný štýl považujú výskumníci za najhlavnejšie faktory, ktoré nás formujú už od útleho veku. Typickým príkladom je obezita, ktorú si väčšina detí prenáša aj do dospelosti, samozrejme neplatí to pre všetky prípady. Nadmerné kilá patria medzi hlavné spúšťače rakoviny, pretože telo obézneho človeka musí vyvíjať na pohyb väčšie množstvo energie, teda sa aj viac oslabuje. Čím mladší jedinec trpí na nadmerné kilá, tým vyššie je riziko vyvolania rakoviny. 

Vedci prišli s desivým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na druhej strane, nové technológie pomáhajú diagnostikovať väčšinu problémov už v zárodku. Rakoviny so skorým nástupom majú odlišné genetické parametre ako tie, ktoré sa ukážu neskôr. To znamená, že sú charakteristické rôznymi typmi liečby, ktoré sa vyberajú vzhľadom na vek a zasiahnutý orgán pacienta. 

Tráviaci systém 

Štúdia skúmala 14 druhov rakoviny a zistila, že ich genetická výbava, agresivita a ich postupný vývin, boli odlišné u pacientov, u ktorých sa vyvinula pred dosiahnutím veku 50 rokov, v porovnaní  s ľuďmi po päťdesiatke. Najväčšie rozdiely boli zaznamenané v prípade rakoviny v tráviacom trakte (pankreas, žalúdok, hrubé črevo). Spúšťačom preto môže byť do veľkej miery všetko to, čo počas života skonzumujeme, najmä však potraviny na pravidelnej báze.  

Vedci prišli s desivým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prostredie

Pre črevné baktérie, vďaka ktorým dochádza k rozkladaniu potravy, sú najhoršie potraviny s vysokým obsahom cukru, silné lieky a dokonca aj dlhodobé dojčenie. Rakovina môže na človeka zaútočiť už v maternici matky. Nie je ani celkom jedno, čo matky počas tehotenstva konzumujú, pretože časť stravy končí priamo v dieťati. Čo sa týka prostredia, znečistené ovzdušie a dlhodobé vystavenie pesticídmi (kupovanie nekvalitnej zeleniny a ovocia) zvyšuje riziko chronických ochorení aj rakoviny.

Vedci prišli s desivým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohopočetný myelóm je nevyliečiteľná rakovina krvi, ktorá postihuje zvyčajne pacientov nad 70 rokov. V posledných rokoch sa však celosvetovo zvyšuje počet mladších ľudí s diagnózou tohto nádorového ochorenia. Táto štúdia označuje obezitu ako dôležitý rizikový faktor pre včasný výskyt rakoviny, no na druhej strane ju môžu vyvolať aj iné vonkajšie alebo vnútorné vplyvy, o ktorých sa ešte nevie.

Viac o téme: ŠtúdiaObezitaRakovinaProstredieVeľká BritániaOxfordVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu