Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Hrôza počas protestov v Iráne: Policajti sexuálne napadli demonštrantku priamo na ulici

Protest na námestí Arjantin v Teheráne. Kamerový záznam zachytáva zvrhlé konanie policajtov.
Protest na námestí Arjantin v Teheráne. Kamerový záznam zachytáva zvrhlé konanie policajtov. (Zdroj: Twitter/Omid Memarian)

TEHERÁN – Nepokoje v Teheráne naberajú na intenzite. Aj keď sa mieste úrady snažia zabrániť šíreniu informácii do okolitého sveta, očividne im to nevychádza podľa plánov. Internet je zahletený videami, kde sa v uliciach veľkých miest zoskupujú demonštranti. Okrem toho preniklo na verejnosť video, ktoré zrejme vyvolá ešte ďalšiu eskaláciu.

V Iráne naďalej prebiehajú najväčšie demonštrácie za posledné desaťročia. Protesty vypukli už minulý mesiac. Ženy na nich okrem iného pálili hidžáby, ktorými si majú podľa pravidiel islamu pokrývať hlavy. Z dôvodu tohto porušenia zatkla teheránska polícia Mahsu Amíníovú (22), ktorá ale vo väzbe upadla do kómy a zomrela. Policajti ju mali zbiť obuškom a po náraze do auta upadla do kómy.

Incident

Policajné zložky sa ale očividne nepoučili, pretože z krajiny uniklo ďalšie video, ktoré môže vyvolať ešte väčšiu intenzitu protestov. Nachádza sa na ňom demonštrantka, ktorú sa snažia na jednom z protestov zatknúť policajti. Postupovali však za hranicami zákona. Incident sa odohral na teheránskom námestí Arjantin, kde ozbrojení policajti obkľúčili demonštrantku na hlavnej ceste. Ako uvádza BBC, jeden ju chytí pod krk a po chvíli k nej zozadu pristúpi ďalší muž zákona. Ten ju chytí za zadok a ide nižšie. Vystrašená žena klesne na zem.

Ulica bola plná ľudí. Incient videli dokonca aj cestujúci z okoloidúcich áut. Hlasným trúbením dávali najavo svoju nespokojnosť. Podľa miestnych sa podobné situácie odohrávajú po celej krajine. Demonštrantka, ktorá, ako je vidieť, nemá hidžáb alebo šatku, nakoniec z miesta činu utečie.

Zatýkanie v uliciach

Verejnosť volá po spravodlivosti a odstúpení šéfa polície. Napriek blokovaniu internetu zo strany štátnych úradov, sa Iráncom darí informovať zvyšok sveta o aktuálnych videách a obrázkoch z protestov. Polícia je neúprosná voči ženám, ktoré odmietajú chodiť po verejnosti so zahalenu hlavou. V stredu 12. októbra zadržali mužo zákona inú ženu na trhovisku Rasht.  

Hovorí sa to dlhšie 

Teheránsky policajný úrad pre styk s verejnosťou uviedol, že incident je v štádiu vyšetrovania. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Irna. V policajnom vyhlásení sa uvádza, že demonštranti, ktorých nazývajú nepriatelia, sa snažia podobnými videami prilákať na protesty ešte viac ľudí. "Pokiaľ sú iránski policajti schopní niečoho takého na verejnosti, čo sa musí odohrávať za zatvorenými dverami," pýtajú sa aktivisti za ľudské práva. Pridalo sa k tomu aj tvrdenie, že najmä politickí väzni v Iráne už roky hovoria o sexuálnom a psychickom zneužívaní. 

Viac o téme: ProtestyDemonštráciePolícia Sexuálne napadnutieKrimiIrán teherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu