Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Protesty v Iráne: Desiatky obetí, oheň v uliciach a žiadny internet, nepokoje postihli aj Európu

Policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu.
Policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu. (Zdroj: TASR/AP/fotka získaná od osoby, ktorá nie je zamestnaná v Associated Press)

TEHERÁN - Po smrti mladej ženy v policajnej väzbe vypukli v Iráne protesty, ktoré trvajú už viac ako týždeň. Počet obetí stúpol na 41. Organizácie na ochranu ľudských práv a slobôd však hovoria minimálne o 50 mŕtvych. Krajina obmedzuje prístup k internetu, na niektorých miestach nefunguje ani telefonické spojenie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Iránsky prezident Ebráhim Raísí uviedol, že krajina sa musí čo najskôr vysporiadať s protestmi a tými, ktorí narúšajú bezpečnosť. Pri protestoch v provincii Gílán na severe Iránu zadržala polícia 739 ľudí, z toho 60 žien. Irán podľa ich vyjadrení kritizoval krok Spojených štátov, ktoré chcú urobiť výnimku zo sankcií, aby umožnili Iráncom prístup na internet aj v takomto krízovom období.


Mahsa Amíniová

Protesty sa konali vo viac ako 40 mestách vrátane Teheránu. Ženy na nich okrem iného pálili hidžáby, ktorými si majú podľa pravidiel islamu pokrývať hlavy. Z dôvodu tohto porušenia zatkla teheránska polícia minulý týždeň v utorok Mahsu Amíníovú (22), ktorá ale vo väzbe upadla do kómy a zomrela. Podľa rodiny bola pred zadržaním zdravá. Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa správ kolujúcich na sociálnych sieťach ju policajti bili obuškom a zranili, keď sa udrela hlavou o policajné auto. V kóme bola tri dni.

Štátne médiá citovali Raísího vyjadrenie, že sa Irán musí rozhodne vysporiadať s tými, ktorí narúšajú bezpečnosť a pokoj krajiny. Prezident sa spojil telefonicky s rodinou príslušníka bzpečnostných síl, ktorý počas nepokojov prišiel o život a vyjadril jej úprimnú sústrasť. "Je nutné chápať rozdiel medzi protestom a narušovaním verejného poriadku," povedal pre štátne médiá.

Blokovanie   

Iránske úrady v súvislosti s protestmi uviedli, že v krajine obmedzia prístup na internet. Iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí podľa portálu CNN priblížil, že ich cieľom je zabrániť šíreniu nepokojov prostredníctvom sociálnych sietí. Už v minulých dňoch sa objavili informácie, že v čase protestov úrady zablokovali prístup k službám Instagram a WhatsApp, cez ktoré Iránci najviac komunikujú. Facebook a Twitter boli zablokované ešte skôr. Telegram, YouTube a TikTok takmer vôbec nefungovali.

Tento týždeň bol v krajine internet podľa organizácie NetBlocks prerušený najmenej trikrát. Aktivisti tvrdia, že sa k tomu uchyľuje vláda, aby sa do sveta nedostali videozáznamy násilností. "Narastajúci počet mŕtvych je znepokojujúcim ukazovateľom toho, ako bezohľadne úrady útočia na ľudské životy pod rúškom vypnutého internetu," uviedla organizácia. Americký podnikateľ Elon Musk bez bližších podrobností uviedol, že Iráncom sprístupní internet prostredníctvom satelitnej siete Starlink svojej spoločnosti SpaceX. Sieť už skôr sprístupnil Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii.

Útok na ambasádu v Grécku

Dvaja neznámi útočníci na motorke hodili v noci na nedeľu zápalnú fľašu na budovu iránskeho veľvyslanectva v gréckej metropole Atény. K žiadnych škodám nedošlo, informovala aténska tlačová agentúra ANA. Podľa gréckej polície o 01.00 h miestneho času dvaja zamaskovaní ľudia na motorke hodili zápalnú fľašu na stenu veľvyslanectva, kde následne explodovala. V sobotu popoludní sa na hlavnom aténskom námestí Syntagma zhromaždilo približne 200 ľudí, aby odsúdili zásah Iránu proti demonštrantom. Nesúhlas so smrťou Mahsy Amíniovej vyjadrili muži aj ženy oholením hláv.

Viac o téme: ProtestyIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu