Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lyžovačka v Rakúsku Slovákom zdražie: Ceny vlekov masívne narastú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Lístky na vleky v Rakúsku sú čoraz drahšie. Dôvodom je masívny rast cien energií. Prevádzkovatelia vlekov chcú zaviesť aj ďalšie úsporné opatrenia.

V dôsledku energetickej krízy sú lístky na vleky v rakúskych lyžiarskych oblastiach na niektorých miestach drahšie o viac ako 10 percent. Vo viacerých regiónoch pred začiatkom sezóny predstavitelia lanoviek očakávajú na zimu priemerný nárast okolo 8 percent, vyplýva z utorkového prieskumu rakúskej tlačovej agentúry APA.

Zvýšenie cien lístkov na vlek v Rakúsku je tesne pod úrovňou inflácie

Toto zvýšenie je však pod súčasnou mierou inflácie, uviedol zástupca priemyslu Franz Hörl z obchodnej komory. V septembri boli spotrebiteľské ceny v Rakúsku o 10,5 percenta vyššie ako v predchádzajúcom roku.

V St. Antone v Tirolsku, najväčšej súvislej lyžiarskej oblasti v Rakúsku, bude v budúcnosti denný lístok stáť 67 eur namiesto 61 eur. V Salzbursku sa ceny lístkov vo veľkých strediskách zimných športov zvýšia o 6,5 až 11 percent. „Po dvoch rokoch pandémie sú súčasné náklady na energiu ďalšou výzvou pre lyžiarske strediská," povedal Helmut Holzinger, šéf horských železníc Hinterstoder a Wurzeralm v Hornom Rakúsku. Tieto vyššie náklady sa však „neprenesú na zákazníkov one-to-one". Permanentka bude drahšia o 8 percent.

Lyžovačka v Rakúsku Slovákom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Prevádzkovatelia lanoviek chcú ušetriť elektrinu napríklad tým, že nechajú svoje systémy bežať o niečo pomalšie. "Je však ťažké prijať opatrenia bez toho, aby sme hosťom nepokazili zážitok z dovolenky," uviedol zástupca priemyslu Hörl. Ako ťažko realizovateľné kroky označil vypínanie vyhrievania sedadiel či obmedzenia nočného lyžovania a k tomu nevyhnutné systémy reflektorov.

Viac o téme: ZdražovanieVlekyRakúskoLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu