Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Územné nároky, ktoré zvýšili napätie v EÚ a NATO! Turecko si robí zálusk na grécke more

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

TRIPOLIS – Dve krajiny podpísali začiatkom tohto týždňa dohodu, ktorá sa priamo dotýka Európskej únie. Dokonca je v rozpore s medzinárodným právom, pretože neuznáva vopred uzavreté dohody na juhu Európy. Kríza bude zrejme eskalovať a pridá sa k problémom s Nord Streamom a vojne na Ukrajine.

Memorandum o porozumení pre prieskum uhľovodíkov na mori bolo podpísané medzi Líbyou a Tureckom v pondelok 3. októbra 2022. Zmluva sa považuje za doplnenie memoranda ešte z roku 2019. Problém je, že spochybňuje výsostné vody Grécka južne od ostrova Kréta v Stredozemnom mori, informuje Euractiv. Grécko je členským štátom Európskej únie (EÚ) aj Severoatlantickej aliancie (NATO).  

Proti memorandu

Ku kritike Atén sa pridala Káhira, Brusel aj Washington. Dohodu odsúdili pretože destabilizuje región, porušuje suverénne práva tretích štátov, nie je v súlade s morským právom a nemôžu z nej vyplývať žiadne právne dôsledky pre tretie štáty. Grécko a Egypt podpísali v auguste 2020 vlastnú dohodu o výsostných vodách v tejto časti Stredozemného mora. Bola to rekacia na turecko-líbyjskú dohodu z roku 2019, uvádza EnergyNews.

Územie Líbye ovládajú od pádu Kaddáfiho dve vlády. S Tureckom podpísala dohodu vláda národnej jednoty v Tripolise. Opozíciu voči nej tvorí vláda v Sirte, ktorá taktiež s touto zmluvou nesúhlasí a dodala, že žiadna odchádzajúca vláda nemá právo podpisovať medzinárodné ani regionálne dohody s inými krajinami, pretože pre Líbyu sú právne nulitné. 

Prerušenie všetkých stykov 

Turecko na druhej strane už dlhšiu dobu spochybňuje suverenitu gréckych ostrov južne od Kréty. Od mája minulého roku Erdogan prerušil všetky komunikačné linky s gréckou vládou a vyhlásil, že premiér Kyriakos Mitsotakis pre neho už neexistuje. Brusel situáciu pozorne sleduje. Všetky kroky Turecka ukazujú, že Erdogan postupuje s cieľom spochybniť status quo. 

Cyprus

Rastúce napätie medzi Gréckom a Tureckom sa odohráva na pozadí okupácie severnej časti Cypru, ktorú zabrali Turci. Krajina je pritom členským štátom EÚ. Situácia sa dlhé roky neriešila a na ostrove bola vybudovaná hranica.

"Európa nemôže byť skutočne celistvá, pokiaľ Cyprus zostane rozdelený. Jediným riešením je vznik jednotného, suverénneho európskeho štátu, federácie dvoch komunít v súlade s opatreniami Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodného práva," vyjadrila sa predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.
 

Viac o téme: MemorandumLíbyaGréckoTureckoCyprusEurópaVýsostné vodyStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu