Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákaz vychádzania v Číne sa posunul na nový level, vláda kontroluje ľudí priamo zo vzduchu

Zákaz vychádzania v čínskom Wuxi kontrolujú drony s kamerovým systémom.
Zákaz vychádzania v čínskom Wuxi kontrolujú drony s kamerovým systémom. (Zdroj: Twitter/Anonymous Operations)

WUXI – Čínska vláda sa rozhodla zaviesť nový spôsob kontroly dodržiavania prísnych pandemických pravidiel pre najviac postihnuté oblasti. Najnovšie pravidlá postihli viac ako 300 miliónov ľudí. Sú striktné a platia pre každého. Na ich dodržiavanie používa polícia vyspelú techniku.

Niektoré časti Číny ešte stále bojujú s vlnou koronavírusu. Aby sa situácia v krajine nezhoršila, vláda zaviedla pre najrizikovejšie oblasti tvrdý lockdown po dobu minimálne 14 dní. Kontrola sa však posunula na nový level, pretože ľudí už nekontrolujú policajné zložky, ktoré by boli nasadené do ulíc. Pre väčšiu bezpečnosť sa vláda rozhodla použiť lietajúce drony s kamerovým systémom, informuje ABC News. 

Takýmto spôsobom sa krajina snaží monitorovať ľudí v mestách a kontrolovať prísny zákaz vychádzania. Video s dronami bolo najprv zverejnené na sieti Douyin, obdoba TikToku. Sú na ňom zachytení občania mesta Wuxi v južnej provincii Ťiang-su, ako sa zdržiavajú v domácnostiach v jednej z výškových budov, ktorú kontroluje zo vzduchu lietajúci dron.

Autonómne vozidlo vybavené kamerou a reproduktorom hlási nasledujúcu správu: "Tento pristor sa nachádza v prśinej karanténe. Prosíme všetkých občanov, aby dodržiavali opatrenia, akceptovali karanténu a zostali vo svojich domácnostiach." Dron sa zastavuje pred každým oknom a hlásenie sa opakuje. Wuxi je jedným z viac ako 70 miest, ktoré spadajú do úplnej alebo čiastočnej karantény z dôvodu šírenia koronavírusu. V celej Číne je postihnutých týmto opatrením viac ako 300 miliónov ľudí. 

Rozličné názory na opatrenia 

Činsky občan MuYe, ktorý zdieľal video na sociálnych sieťach sa vyjadril, že kvôli prísnym opatreniam je teraz zamknutý vo vlastnom dome a neustále ho sleduje dron za oknom. Mnohí Číňania však s takýmto opatrením súhlasia. "Je bezpečnejšie sa riadiť týmto a zostať 14 dní doma. Takéto kontroly by sa mali zaviesť všade," povedal nemenovaný obyvateľ mesta. Iní však mali obavy, pretože dron kameroval prostredie domácnosti príliš blízko pri oknách. "Nezdá sa mi to veľmi bezpečné, keď sú kamery nasmerované na okno. Všetko súkromie sa potom stráca," vyjadril svoje pohoršenie ďalší z občanov.

Viac o téme: Kontrola Zákaz vychádzaniaČínaDronyWuxi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu