Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kadyrov zmenil rétoriku a ostáva vo vedení Čečenska: Je mojou svätou povinnosťou naplniť dôveru ľudu

Líder Čečenska Ramzan Kadyrov. Zobraziť galériu (2)
Líder Čečenska Ramzan Kadyrov. (Zdroj: Twitter/Anton Gerashchenko)

MOSKVA- Líder autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov (45) oznámil, že ani v najbližšom čase nemieni opustiť funkciu lídra a nechystá sa ani odísť na dovolenku. Stalo sa tak po tom, ako dal Kremeľ koncom minulého týždňa najavo, že s čečenským lídrom naďalej počíta.

"Samozrejme nemám právo len tak odísť. Ľud mi zveril vedenie regiónu. Je mojou svätou povinnosťou túto dôveru naplniť. Rozhovory o dovolenke nechám na inokedy," napísal Kadyrov v sociálnej sieti. V sobotu Kadyrov v aplikácii Telegram písal, že si zaslúži od svojej funkcie pauzu na dobu neurčitú. "Myslím, že nadišiel čas, aby som (odstúpil od moci)," vyhlásil Kadyrov v prednahranom videu.

"Som ohľadom toho dosť skeptický. Podobné veci hovoril Kadyrov už v minulosti. Takéto vyhlásenia prichádzajú väčšinou v dobe, keď niečo chce od Putina, aj keby to malo byť len vyjadrenie podpory," uviedol Ivan Klyszcz, odborník na Kaukaz z Inštitútu politických štúdií v Estónsku. 

V nedeľu 4. septembra Putinov hovorca Dmitrij Peskov vyhlásil, že Kremeľ počíta s Kadyrovom ako s čečenským lídrom. Ramzan Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007. Čečenský vodca je jednou z najmocnejších osôb v Rusku a má blízke vzťahy s prezidentom Putinom. Naposledy sa obaja muži stretli 5. augusta v Soči.

Vyšší post v ruskej armáde

Čečenský líder môže byť preložený zo svojho súčasného postu do vysokej funkcie v Ruskej národnej garde (Rosgvardiya), informuje The New Voice of Ukraine. Zdroj blízky Kremľu tvrdí, že o prechode sa v súčasnosti uvažuje. V septembri 2021 bol Kadyrov formálne opätovne zvolený na nové päťročné funkčné obdobie ako líder Čečenska. V auguste tohto roku ho obvinila Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) z účasti na vojnových zločinoch na Ukrajine.

Ramzan Kadyrov
Zobraziť galériu (2)
Ramzan Kadyrov  (Zdroj: SITA/AP)

Okrem Kadyrova boli ako podozriví uvedení aj dvaja jeho najbližší spolupracovníci Danil Martynov a Huseyn Mezhidov. Prvý menovaný je zástupca náčelníka Federálnej služby Rosgvardiya v Čečenskej republike a druhý veliteľ taktickej skupiny 249. samostatného motorizovaného práporu severokaukazského okresu. Podľa SBU Kadyrov vo februári až marci 2022 osobne dohliadal na vývoj a plánovanie jednotlivých vojenských operácií vyššie uvedených jednotiek, prijímal správy od ich vodcov a odovzdával im rozkazy nadriadených.

Kadyrov podporil ruskú vojnu proti Ukrajine a 18. júla vyhlásil, že sa chystá "ľahko" dobyť nielen Kyjev, ale aj "krajiny NATO". Na Ukrajinu dokonca poslal svoje jednotky, no tie boli videné najmä na podivných videách na TikToku, ako strieľajú do vzduchu, alebo do stromov. Vďaka tomu si vyslúžili prezývku "tiktokoví vojaci". 

Viac o téme: RuskoČečenskoRamzan Kadyrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu