Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

FOTO Gorbačova pochovali na moskovskom cintoríne vedľa manželky Raisy

Pohreb Michaila Gorbačova. Zobraziť galériu (5)
Pohreb Michaila Gorbačova. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

MOSKVA — Na moskovskom Novodevičom cintoríne pochovali v sobotu posledného sovietskeho lídra Michaila Gorbačova, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov. Uložili ho vedľa jeho manželky Raisy, ktorá na tam spočíva už od roku 1999, informovali svetové tlačové agentúry.

Rakvu spustili do hrobu za zvukov čestnej salvy a ruskej štátnej hymny, ktorú zahral malý vojenský orchester. Novodevičí cintorín je miestom posledného odpočinku množstva popredných ruských spisovateľov, intelektuálov i politikov, vrátane prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Pred samotným pohrebom prebehla v Stĺpovej sále Domu odborov v Moskve posledná rozlúčka, v rámci ktorej s Gorbačovom prišli rozlúčiť tisíce ľudí čakajúcich v dlhom rade pred budovou.

Pohreb Michaila Gorbačova.
Zobraziť galériu (5)
Pohreb Michaila Gorbačova.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Vnútri Domu odborov bola otvorená rakva s Gorbačovovým telom, neďaleko ktorej sedela dcéra Irina Virganská a jeho dve vnučky. Pre množstvo prichádzajúcich ľudí museli rozlúčku predĺžiť o dve hodiny. Z Domu odborov vyniesli rakvu v smútočnom sprievode, na čele ktorého stál Dmitrij Muratov, laureát Nobelovej ceny mieru a šéfredaktor nezávislého denníka Novaja Gazeta, ktorý Gorbačov kedysi pomáhal zakladať.

Pohreb Michaila Gorbačova.
Zobraziť galériu (5)
Pohreb Michaila Gorbačova.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Kremeľ nezorganizoval Gorbačovovi štátny pohreb a neprišiel naň ani prezident Vladimir Putin, ktorý sa ospravedlnil pre pracovnú zaneprázdnenosť. Pri organizácii pohrebu však pomáhala ruská vláda a pri rakve stála čestná stráž.

Pohreb Michaila Gorbačova.
Zobraziť galériu (5)
Pohreb Michaila Gorbačova.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Západné krajiny boli zastúpené na úrovni veľvyslancov a diplomatov, keďže Rusko v reakcii na sankcie uvalené za inváziu na Ukrajinu zakázalo viacerým zahraničným politikom vstup na svoje územie. Vzdušný priestor Ruska je navyše uzavretý pre lietadlá z "nepriateľských krajín EÚ".

Pohreb Michaila Gorbačova.
Zobraziť galériu (5)
Pohreb Michaila Gorbačova.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Na rozlúčku spomedzi vysokopostavených zahraničných štátnikov prišiel osobne len maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je kritikom protiruských sankcií. Medzi účastníkmi bol aj bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev či známa speváčka Alla Pugačevová.

Gorbačova si uctila aj jeho rodná dedina Privoľnoje

Obyvatelia dediny Privoľnoje na juhu Ruska si v sobotu tiež uctili zosnulého rodáka Michaila Gorbačova, reformného posledného lídra Sovietskeho zväzu, ktorý strávil v dedine mladosť. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Držiteľ Nobelovej ceny za mier zomrel v utorok 30. septembra vo veku 91 rokov po dlhej a ťažkej chorobe a pochovali ho v sobotu na moskovskom Novodevičom cintoríne vedľa jeho manželky Raisy.

Syn roľníkov Gorbačov vyrastal v Privoľnom, obci s približne 3000 obyvateľmi v Stavropolskom kraji. Až do posledných dní si zachoval zvláštny prízvuk tohto kraja a ako chlapec vychovávaný na dedine vedel vychádzať s bežnými ľuďmi, píše AP. Hoci odišiel na univerzitu do Moskvy, okolo 1100 kilometrov severnejšie, do kraja sa potom vrátil a začal stúpať po rebríčku komunistického systému. Nakoniec sa stal najvyšším predstaviteľom Stavropolského kraja - predsedom krajského výboru komunistickej strany.

"Veľa dedine pomáhal, keď ho o to požiadali," povedal pre AP súčasný hlavný predstaviteľ Privoľného a okolia Sergej Buchtojarov. "Bol ako bežný človek - priateľský, dobrosrdečný, zhovievavý. Stretli sme sa, keď sem prišiel, tu na námestí a bolo tu veľa ľudí. Vždy sa tadiaľto poprechádzal, s každým sa pozdravoval, porozprával. Bol to taký láskavý a spoločenský človek," dodal Buchtojarov.

Spolužiačka z dávnych čias Marija Ignatovová povedala, že v ňom videla sľubného človeka, už keď bol chlapec. "Veselý, inteligentný, sčítaný chlapec, činorodý - aktívne sa zapájal do diania na našej škole. Účinkoval v umeleckých vystúpeniach, bol aj tajomníkom organizácie komunistickej mládeže Komsomol," uviedla.

Viac o téme: PohrebRuskoMichail Gorbačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu