Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FBI pri prehliadke Trumpovho sídla hľadala dokumenty o jadrových zbraniach: Exprezident raziu vykreslil ako politickú odplatu

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) hľadali pri pondelkovej razii v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa dokumenty týkajúce sa jadrových zbraní, napísal denník The Washington Post. Nie je podľa neho jasné, či boli takéto dokumenty vo floridskom rezorte Mar-a-Lago nájdené.

Americké ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok požiadalo súd, aby zverejnil príkaz, ktorý FBI prehliadku rezortu povolil. Trump raziu vykreslil ako politickú odplatu. Spolu s povolením by súd mal odtajniť aj výčet vecí zhabaných pri operácii, uviedol minister spravodlivosti Merrick Garland. Na tlačovej konferencii uviedol, že prehliadku osobne schválil. "Ministerstvo takéto rozhodnutie neprijíma bez bilancie. Keď je to možné, je štandardnou praxou hľadať menej obťažujúce nástroje," uviedol.

FBI pri prehliadke získala z Trumpovho majetku asi 10 škatúľ

Razie bola súčasťou vyšetrovania, či Trump pri svojom odchode z funkcie v januári 2021 neoprávnene neodviezol z Bieleho domu záznamy, z ktorých niektoré sú podľa ministerstva spravodlivosti tajné. Zdroj oboznámený so záležitosťou uviedol, že FBI pri prehliadke získala z Trumpovho majetku asi 10 škatúľ. Trump v čase prehliadky nebol na Floride.

FBI pri prehliadke Trumpovho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

Domová prehliadka u bývalého prezidenta nemá v moderných amerických dejinách obdoby. Trump, zákonodarcovia jeho Republikánskej strany a ich spojenci v médiách ministerstvo spravodlivosti a FBI bez dôkazov obviňujú z politicky motivovaného postupu a dokonca šíria divoké špekulácie o tom, že agenti mohli podstrčiť falošné dôkazy proti exprezidentovi. Proti tomuto nariekaniu sa Garland vo štvrtok na tlačovej konferencii ohradil.

FBI pri prehliadke Trumpovho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: Jadrové zbraneDonald TrumpFBIMar-a-Lago
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu