Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNE Biden oznámil zabitie vodcu al-Káidy: Zawahrího zneškodnil dron na balkóne

V tomto dome zabila raketa Ajmana Zawahrího. Zobraziť galériu (4)
V tomto dome zabila raketa Ajmana Zawahrího. (Zdroj: Twitter/Rita Katz, Charles Lister)

WASHINGTON - Vodca teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí zahynul pri útoku dronom, ktorý cez víkend v Afganistane podnikla americká Ústredná spravodajská služba (CIA). TASR správu v pondelok prevzala z agentúry Reuters, podľa ktorej ide o najväčší úder pre toto militantné zoskupenie od zabitia jeho zakladateľa Usámu bin Ládina v roku 2011.

VIDEO Prezident Biden vo verejnom prejave potvrdil zabitie Zawahrího:

Prezident Joe Biden verejne potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího (Zdroj: Facebook/President Joe Biden)

Agentúra Reuters citovala nemenované zdroje, podľa ktorých prišiel Zawahrí o život pri útoku dronom v afganskom hlavnom meste Kábul ešte v nedeľu. Hovorca afganského radikálneho hnutia Taliban Zabihulláh Mudžáhid potvrdil, že sa útok odohral. Zároveň ho ostro odsúdil a označil za porušenie medzinárodných princípov. Biely dom podľa agentúry AP odmietol smrť Zawahrího potvrdiť, vo vyhlásení však uviedol, že "Spojené štáty podnikli protiteroristickú operáciu proti významnému cieľu z al-Káidy v Afganistane".

Podľa správy na Twitteri, ktorú zverejnil anatytik Charles Lister, zdroje v Afganistane teraz potvrdzujú - túto budovu, v ktorej bol zabitý Zawahrí, vlastnil ju Sirajuddin Haqqani, ktorého syn a zať tiež zomreli pri útoku. "Ohromujúce. On je de facto zástupcom vodcu Talibanu," dodal v príspevku Lister.

Joe Biden udelil povolenie na uskutočnenie náletu

"Operácia bola úspešná a nedošlo k žiadnym obetiam v radoch civilistov," dodal Biely dom. S podrobnosťami o tejto protiteroristickej operácii vystúpi v televíznom príhovore k národu v pondelok večer miestneho času (v utorok o 1.30 h SELČ) americký prezident Joe Biden, spresnila agentúra DPA. Biden plánuje svoj prejav predniesť na balkóne Modrej izby Bieleho domu. Zostáva totiž v izolácii, keďže má naďalej pozitívny test na koronavírus.

MIMORIADNE Biden oznámil zabitie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jim Watson/Pool via AP)

Zawahrí sa vodcom teroristickej siete al-Káida stal hneď po smrti bin Ládina v roku 2011, píše agentúra AFP. Bin Ládin čelil obvineniam, že zosnoval útoky v USA z 11. septembra 2001, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí.

Biden potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího v Afganistane

Americký prezident Joe Biden potvrdil v noci na utorok zabitie vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Biden zároveň potvrdil aj informácie, na základe ktorých prišiel Zawahrí o život pri vzdušnom útoku dronom v afganskej metropole Kábul. "Spravodlivosť bola dosiahnutá a tento teroristický vodca už neexistuje," povedal prezident USA v televíznom príhovore národu.

MIMORIADNE Biden oznámil zabitie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jim Watson/Pool via AP)

Biden, ktorý hovoril na balkóne Modrej izby Bieleho domu vo Washingtone, zároveň potvrdil, že udelil povolenie na uskutočnenie náletu, počas ktorého Zawahrí zahynul, uviedla stanica Sky News. Vodca al-Káidy sa nachádzal na balkóne svojho úkrytu v afganskej metropole, keď ho v nedeľu v ranných hodinách miestneho času zabili dve strely vypálené z bezpilotného lietadla.

Saudská Arábia privítala správy o zabití vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího

Saudská Arábia privítala v utorok vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena o zabití vodcu teroristickej siete al-Kádia Ajmana Zawahrího americkými jendotkami v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP. Vyhlásenie Saudskej Arábie prišlo krátko po prejave Bidena, ktorý potvrdil, že Spojené štáty zabili Zawahrího pri útoku dronom v afganskej metropole Kábul. Zawahrí patril medzi najhľadanejších teroristov sveta a bol jedným zo strojcov útokov v USA z 11. septembra 2001.

Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Zawahrí je "považovaný za jedného z teroristických vodcov, ktorý viedol plány na vykonávanie ohavných teroristických operácií v Spojených štátoch, Saudskej Arábii i mnohých ďalších krajinách sveta". "Tisícky nevinných ľudí rôznych národností a vierovyznania vrátane saudskoarabských občanov prišli o život," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: VodcaJoe BidenAjman ZawahríAl Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu